Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Всичко за образованието:

Отново за родолюбието и военното обучение в училище

Снимка: БГНЕС

Периодично претопляната тема за военното обучение в училище отново се появи в публичното пространство и отново стана обект на спорове с неясни аргументи.

Според проект за Наредба на правителството "Обучението на български граждани – ученици и студенти – за защита на родината  допринася за формиране на ценности и нагласи за родолюбие, достойнство, дълг, чест и отговорност към страната." И още:

"Обучението на учениците в двата етапа за придобиване на средно образование осигурява усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили."

Освен със своята ненавременност, "дебатите" за или против военни да влязат в училище правят впечатление с многопластовата неяснота на понятията, което неминуемо ги превръща в публично надвикване и размяна на нападки. Децата ни и образованието им отново са само параван за борби на интереси.

Жалко е, че важни и сериозни въпроси се подминават или се изгубват в общия шум без да получат полагащото им се професионално и гражданско обсъждане.

Ако "обучението за защита на родината" формира "ценности и нагласи за родолюбие, достойнство, дълг, чест и отговорност към страната", какво днес разбираме под родолюбие, достойнство, чест и отговорност пред страната.

Ако провеждането на 10 занимания от военни ще превърне децата в достойни родолюбци, какво е правила образователната система през останалото време.

Ако не става въпрос за военно обучение, а за "защита на родината", от каква защита се нуждае родината ни извън участието във военни действия.

В опит да допринесем за изясняването на понятията, необходими за воденето на спора за или против занимания по "защита на отечеството" в училище, в рубриката "Всичко за образованието" се обръщаме към двама млади историци – Никола Николов, учител в 164 гимназия с преподаване испански език "Мигел де Сервантес", и Тенчо Карагьозов, докторант в Софийския университет.

Снимка – БГНЕС
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята". Пред "Покана за пътуване" Максим Бехар призна, че обича островния живот, но повече обича България. Той..

публикувано на 08.06.23 в 08:40
Лобното място на Христо Ботев

1876-а – между историята и митологията

Априлското въстание и последвалите го трагични събития още отекват в историческата наука, литература и масово съзнание с героичен, но и болезнен резонанс. У някои това са поводи за национална гордост, у други – за нещо като национален мазохизъм. Кой е убил Ботев, кой предава тази или другите чети – множат се хипотезите, а историческата наука се..

публикувано на 08.06.23 в 08:25

Прочети ми с пръсти

За поредна година Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" организира състезание по изразително четене на художествена литература на брайл – "Прочети ми с пръсти". В предизвикателството се включиха незрящи хора. Всички те, обединени от любовта си към брайловото писмо. Участниците се превъплътиха в образите от текста, паднал им се по..

публикувано на 07.06.23 в 18:09

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20