Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Правомерно ли е изграждането на кариера за мрамор край село Горнослав?

Протест срещу изграждането на кариера в Горнослав
Снимка: Радио Пловдив

Миналата седмица в Асеновград се проведе граждански протест под наслов “Заедно да защитим Добростанския рид от незаконна кариерна дейност“.

Хората се обявиха против изграждането на кариера за добив на мрамор до село Горнослав и заявяват, че вече има други пострадали жители от област Пловдив, чиито живот, домове и поминък се рушат от взривовете, а шумът и прахът на близките кариери пречат на нормалното им съществуване.

Находището на мрамор в Асеновградско се намира в защитена зона “Родопи средни“ от “Натура 2000“. След направена проверка за допустимост е констатирано, че инвестиционното предложение е допустимо дори спрямо специалния режим на зоната. Вече е дадена зелена светлина за сключване на договор за 35-годишна концесия срещу 20 хил. лева годишно, след няколко съдебни решения в полза на изграждането на вече определена фирма-концесионер.

По думите на протестиращите общинските съветници не са подкрепили местното население и не са допуснали разглеждането на техните предложения на предходната. 

“Все още не се чувстваме безсилни, още има стъпки, които можем да предприемем за спиране на кариерата“, казва в ефира на “Нашият ден“ Мая Христозова, един от организаторите на протестите.

Ситуацията в момента…

Христозова разказва в ефира на “Нашият ден“, че през месец март отново не е получена подкрепа от общинския съвет на община Асеновград:

“В момента чакаме да минат парламентарните избори, за да продължим със следващите ни действия. Чакаме и решението на Върховния административен съд след обжалването на решението, което беше взето миналия месец."

Тя посочи, че основните искания на протестиращите са да няма кариера в такава непосредствена близост до техните домове, защото става въпрос за разстояние от 500 метра до първите къщи на село Червен и 800 метра от първите къщи на село Горнослав.

“Нямаме против добива на инертни материали, защото осъзнаваме необходимостта от този отрасъл в икономиката на България, но имаме против това да става в непосредствена близост до населените места, където пречи на нашето здраве, живот и поминък“, посочва още Христозова и поясни:

“На първо място пречат взривовете, които ще бъдат използвани, за да се добиват тези инертни материали. Недопустимо за нашето здраве и живот е да има взривове от другата страна на оградата. Прахът, който се разсейва по време на този добив, но и при пренасянето на тези инертни материали със самосвалите. Проблем е също така преминаването на тежки камиони през нашите села“.

Според нея замърсяването не е само на въздуха, но и на почвите, защото в региона има огромен брой земеделци. По нейните думи такава кариера би нарушила подземните потоци и това би повлияло на водоснабдяването, не само на едно, но на няколко села в региона, в която има само едни източник на вода, който снабдява шест села в региона и е на разстояние по-малко от 2 км от бъдещата концесия. 

Тя поясни още, че са обжалвани решенията на Министерския съвет към Върховния административен съд. В момента се чака решението на Върховния административен съд, в резултат на подадено обжалване. Тя споделя още в предаването, че ще продължат по законов начин да търсят правата си.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Управителят на фирмата-концесионер, която е избрана, Георги Запрянов, също взе отношение по темата в ефира на “Нашият ден“

“Това, че кариерата ще пречи на живота на обикновените хора, е манипулация на група хора, които си играят със страховете на обикновения човек. Няма опасност от замърсяване, нито да се изгуби вода. Това е порочен кръг от манипулации. Освен на няколко бракониера, на никой друг не пречи тази кариера. Всичките министерства са дали положителни становища. Изворът Св. Георги е 6 км над селото. До селото има 3-4 километра разстояние, а до Св. Георги има още 2 км."

Ето какво е писменото становище на Община Асеновград:

“Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев изпрати искането на местни инициативен комитет и входира в общинския съвет на града предложението на хората за спиране на кариерата край село Горнослав.

Такова бе адресирано до градоначалника в началото на този месец. 49-ото редовно заседание на местния парламент се проведе на 22 март, като докладна по темата не беше включена в дневния ред и не беше разгледана от общинските съветници.

Д-р Грудев посочи още, че на сесията през февруари също бе входирано такова предложение, но тогава също не е влязло в дневния ред.

“Хората от местния инициативен комитет дойдоха при мен в приемния ден и помолиха аз също да внеса тяхното предложение, като кмет имам право на това и го направих, отговорено ми е от председателя на общинския съвет Асеновград и аз ще препратя отговора към местния инициативен комитет, заявява кметът и продължава. Разбирам хората, че искат се запази екологичната обстановка. Ние като администрация също държим природата на територията на нашата община да бъде съхранена максимално, но искам да подчертая, че концесията е държавна и е преминала през цялата законова процедура. Има решение на Министерски съвет, което е обнародвано в Държавен вестник, казва д-р Грудев, а освен това по казуса са се произнесли няколко съдилища“.

Чуйте становището в звуковия файл. 

Становище по темата на Регионалната инспекция на околната среда и водите в Пловдив също бе прочетено в ефира на “Нашият ден“.

“РИОCB в Пловдив провежда процедурите по оценка на въздействието на околната среда, следвайки стриктно законовите изисквания за населеното място през последните години. В екоинспекцията има внесени три инвестиционни предложения на възложителя. През 2015 г. е проведена, изискуемата по закон процедура, като е издадено решение с характер да не се извършва оценка на въздействието на околната среда. Процедурата по оценка на въздействието на околната среда, провеждана в екоинспекцията, за визираното инвестиционно предложение към момента е изцяло приключило.

Концесията е в правомощията на Министерството на енергетиката. През 2022 г. възложителят инициира нова процедура по реда на закона за опазване на околната среда, той внася уведомление за инвестиционно предложение“.

Чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Киряков

Случаи като мигновената смяна на директора на НАП напомнят стари практики

Политологът Георги Киряков е гост в предаването "Нашият ден". Той коментира последните новини от седмицата. Киряков изразява своето мнение относно текущите политически дебати, управлението на страната и разделението между политическия елит и гласоподавателите. Политологът започва с коментар за необходимостта от съсредоточаване върху..

обновено на 09.06.23 в 16:09

Защо кризата с медицинските сестри се "замита под килима" от всяка власт?

През последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял драстично.  От  53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021 г.  Липсата на достатъчно медицински сестри у нас е проблем,  който остава нерешен, независимо от обещанията на всяка една власт  в последните над 20 години. Проблемът се задълбочава и много скоро ще създаде  огромен..

публикувано на 09.06.23 в 14:30
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Какво представлява дактилоскопската експертиза?

Какво представлява дактилоскопската експертиза, респективно дактилоскопията? Как се намират следи и как се съхраняват? Какво доказва дактилоскопската експертиза? Дактилоскопия е метод за идентификация на човека само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа. Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс..

публикувано на 09.06.23 в 13:30
Иван Гешев

Съвсем принципно европейските ни партньори подкрепят инструментите за контрол върху главния прокурор

Комитетът на министрите към Съвета на Европа приветства приемането на важни дългоочаквани реформи в България, съобщи министърът по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези реформи предвиждат въвеждането на механизми за независимо разследване на дейността на главния прокурор и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно..

публикувано на 09.06.23 в 09:50
Адв. Емил Георгиев

Гешев е спокоен на видеозаписа. Очаквам ВСС да иска предсрочно освобождаване с този мотив

След близо 14 часа Пленумът на ВСС (Висш съдебен съвет) сложи пауза на заседанието си вчера, на което обсъждаше искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста. Съдебните кадровици насрочиха следващото заседание за понеделник, 12 юни, от 9:00 часа. През вчерашния ден Пленумът на ВСС реши да оттегли първото предложение за..

обновено на 09.06.23 в 09:38