Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разкази за войната и смъртта

Епизод 4: Където мъжете плачат

Снимка: личен архив на д-р Ал. Въчков

Цикълът е от четири епизода и разказва Балканските войни през дневниците на войници, военни кореспонденти и фотографи, които изследователите наричат "Дневници на болката и страданието, за това, което бушува в телата".

В цикъла проследяваме пътя на българската армия в четири основни посоки на бойните действия. На този фон са разказани и прочетени войнишки дневници, в които са описани политическите и тактически грешки, ужаса на холерата, страха от смъртта, сраженията, които са водили и болката от загубата на бойните им другари.


Епизод четири е със заглавие: "Където мъжете плачат"

Действието се пренася по пътя на Седма Рилска дивизия към Солун и спомените на Манчо Пеев, участник във войните. В епизода се коментират грешките на българското командване и политици, както и причините за началото на Междусъюзническата война.

За преживяванията си по време на Междусъюзническата война разказват Кольо Мандаджиев, участник във Балканските войни, чиито спомени се пазят в Златния фонд на БНР. Прочетени са спомените на Владимир Златанов от неговата правнучка Десислава Димитрова и Михаил Кремен от книгата му "Брегалница". И тримата – Кольо Мандаджиев, Владимир Златанов и Михаил Кремен се сражават по едно и също време по течението на река Брегалница в Междусъюзническата война.

Успоредно с личните им разкази и преживявания, в епизода изследователи на войните и войнишките дневници от това време коментират защо са важни тези дневници и възможно ли е въобще войната да бъде "преработена" в съзнанието на войника.

В епизода участват: доц. Снежана Димитрова,преподавателка по Нова и съвременна балканска история в Югозападния университет "Неофит Рилски", доц. Георги Пеев, преподавател в НБУ, Надежда Павлова, куратор в галерия "Фотосинтезис", Десислава Димитрова, потомка на Владимир Златанов, сражавал се в Балканските войни, Станислава Георгиева, директор на държавния архив град Перник и д-р Александър Въчков, изследовател на войните.

Записът със спомените на Кольо Мандаджиев, участник в Балканските войни е от Златния фонд на БНР.

Безценно за целия цикъл е, че музиката и звуковия дизайн за всеки епизод са композирани, изсвирени и изработени от Михаил Михайлов, звукоинженер в БНР.


Снимки: личен архив на д-р Александър Въчков
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даян Шаер

Когато вдъхновението и приключенията вървят ръка за ръка

Писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер разказва за своите корени, ценности и любими дестинации. Онези, които я вдъхновяват да пише и да изследва човешките съдби. Даян Шаер за човечността Разказва и за приликите между двете култури – България и Сирия, които ги правят толкова близки и, по своему, красиви.

публикувано на 01.06.23 в 12:25

Прокудените българи: Стефан Груев

В годините на тоталитарна България по време на комунистическото управление от страната бяха прокудени хиляди българи, които – вместо да вложат сили в строителството на социалистическа държава, намериха пристан и поприще далеко от родината. Един от тях е Стефан Груев, известният журналист от "Пари мач", сред най-прочутите българи в годините след..

публикувано на 01.06.23 в 10:10

Постановление № 103 на министерския съвет – 30 годни по-късно

На 31 май 1993 г. българското правителство приема "Постановление за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина", известно като 103-то постановление на МС. За повечето от нас това не говори много, но за десетки хиляди наши сънародници извън границите ни и за техните семейства то е онази магическа формула, която им позволява да..

публикувано на 01.06.23 в 09:05

Уговорете си среща с науката

На 3 юни София Тех парк отново става платформа за вълнуваща среща с науката на летния форум на Рацио. Тази година свързващата нишка между отделните презентации е живата материя – от гените, които програмират вида и донякъде поведението ни до връзката ни с всички други живи организми на света. Дървото на живота, но не като метафора, или поне..

публикувано на 31.05.23 в 18:45
На автостоп из Грузия

Валентин Станков – шест месеца от България до Виетнам на автостоп

В "Покана за пътуване" по програма "Христо Ботев" на БНР: с две малки деца из половин Азия.  Валентин Станков е обречен да бъде пътешественик още с раждането си. Появил се е на белия свят на задната седалка на семейната кола някъде из Еленския Балкан. Той завършва актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева, играе в театър Възраждане, във..

публикувано на 31.05.23 в 12:05