Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Надежда Христова

Всяко нарушение на екологичното законодателство е с висока степен на обществена опасност

Какви законодателни промени, уреждащи режима за защита на природните територии, трябва да бъдат направени? Какви са проблемите на административната принуда, прилагана за опазване на защитените природни територии? 

Гост на "Законът и Темида" е доц. Надежда Христова, експерт по административно право, преподавател в УНСС и консултант на юридическото предаване:

"Мерките за административна принуда, които се прилагат за опазването на защитените природни територии, не са достатъчно строги. Като че ли държавата е абдикирала от този проблем. Всяко едно нарушение на екологичното законодателство е с висока степен на обществена опасност

Доц. Христова цитира думите на проф. Кремер, според когото: "Природата може да оцелее без човешките същества, но те не могат да оцелеят без природата".

Категории защитени природни територии, съгласно българското законодателство

"Съгласно действащия към момента Закон за защитените територии, който регулира правния режим, съществуват 6 вида защитени природни територии – националните паркове, природните паркове, резерватите, поддържаните резервати, защитените местности и природните забележителности

Този закон е от 1998 г. и до момента е претърпял над 20 изменения. По мое мнение, самото наименование на закона не е сполучливо, защото не насочва към конкретния вид защитена територия. Аз си позволявам да наричам защитените територии "защитени природни територии". По този начин те се отличават от други защитени територии по други закони – например архитектурните резервати, по Закона за културното наследство, санитарно-охранителните зони, по Закона за водите... Смятам, че за в бъдеще наименованието на закона е уместно да бъде редактирано, за да насочва към конкретния вид защитена територия. 

В Република България защитените територии се обявяват със заповед на министъра на околната среда и водите. Обявяването на защитените природни територии е фактически тяхното конституиране – поставянето на определена територия под специален режим на защита и охрана, а целта на самото обявяване е да се защити територията от отрицателно антропогенно въздействие. Обявяването се извършва при наличието на определени материално-правни предпоставки и те се уреждат в Закона за защитените територии. Реално, те представляват изискванията, на които следва да отговаря една територия, за да бъде обявена като защитена."

Какви конкретни мерки на административна принуда се прилагат за опазването на защитените природни територии? Кои са най-честите екологични правонарушения? Достатъчно ефективни и строги ли са мерките за административна принуда, които се прилагат за опазването на защитените природни територии? Липсва ли диференциран и систематичен подход при регламентирането на административната принуда? Какви са слабостите на законодателството, уреждащо режима на защитените природни територии? Откога не е актуализиран размерът на санкциите? Какви промени трябва да се извършат в Закона за защитените територии?

На тези и още въпроси можете да чуете отговорите в звуковия файл.

Снимка – РИОСВ Хасково и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анка Костова

Небанковият финансов сектор у нас е в много напреднал етап на подготовка за еврозоната

Експерти от стратегическото и оперативно ниво на Комисията по финансов надзор (КФН) осъществиха посещение в Хърватската агенция за финансов надзор , като част от предприетите стъпки за реализиране на националния план за въвеждане на еврото в България. За опита на Хърватия в процеса на въвеждане на европейската единна валута и готовността на..

публикувано на 16.05.24 в 12:48

Раждаме ли се мениджъри, или се учим да бъдем такива?

Дали човек се ражда с дарбата да бъде ефективен мениджър, или се изгражда посредством обучение и практика? Този въпрос вълнува много мениджъри и собственици на бизнеси, търсещи начини за постигане на бърз растеж. Владислав Цветанов, доктор по икономика в катедра "Предприемачество" на УНСС и автор на новоизлязлата книга "Ръководство на ефективния..

обновено на 16.05.24 в 12:35

Карнавал на биоразнообразието в Бургас за поредна година

Пъстър карнавал на биоразнообразието е сред акцентите на "Зеления уикенд", организиран от Община Бургас в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие. Тази петък, 17 май, за дванадесети път, центърът на Бургас ще се изпълни с медузи, риби, костенурки, птици и други същества. Посланието на карнавала е: "По-добра свързаност на хората с..

обновено на 16.05.24 в 11:53

България в еврозоната – кога?

Забавянето на пълната интеграция на България в ядрото на ЕС, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава, а размерът на загубите се измерва не с милиони, а с милиарди – това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на конференцията "България в еврозоната, кога? ". В събитието, организирано от Българската асоциация на..

публикувано на 16.05.24 в 09:33
Доц. Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: Инсултите за 2023 година у нас са около 50 000

Асоциацията за инсулти "Афазия" предлага въвеждането на национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до лечебно заведение. Тази инициатива е подкрепена с призив към българските политици във връзка с Европейския ден за информираност относно инсулта, отбелязан през тази седмица. В рубриката Lege Artis на предаването "Нашият ден" доц...

обновено на 16.05.24 в 09:01