Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мартин Белов: Качественото образованието е предпоставка за смислена правна система

Високи постижения за Юридическия факултет на Софийския университет

"Качеството на юридическото образование, макар да не е гаранция за висок морал, за липса на корупция или непотизъм, е фундаментална предпоставка за една смислена правна система в България – каза доц. д-р Мартин Белов, заместник декан на ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски". Повод за гостуването му в "Лабиринти на познанието" е доброто представяне на юридическият факултет – първо място в Европа и трето място в света в престижната международна класация NICA LawSchool Ranking за международни състезания по право.

Юридическият факултет е на второ място в света в направление "Международен арбитраж" и на шесто в "Международно частно право". Има предни места и в областите "Посредничество и преговори", "Право на Европейския съюз", "Международно хуманитарно право", "Международно публично право" и "Международно право в областта на правата на човека".

"Челните места за българските студенти са ценни и защото, освен много добре подготвени в съответната правна материя, те са се представяли на английски език, състезавайки се с отбори, за които той е майчин език, изтъква доц. д-р Белов.

Балансът между духа на закона и буквата на закона винаги е бил труден, но сега с шеметната технологична революция и навлизането на ИИ, допълнително се усложнява, каза още той.

Предстои ни радикална промяна на света и неговите правни форми, тя има и много положителни страни разбира се, но един от големите рискове е асиметрията. Защото ние говорим за технологиите, но сме свидетели и на медицинска революция, нови ДНК методи, персонализирана медицина, нанороботи и те могат да гарантират един по-дълъг и качествен живот. И тук възникват ред въпроси, включително пред конституционното право, което има две фундаментални мисии – да гарантира първо свобода и второ – равенството.
Елитите винаги се ползват от асиметриите първи, а сега тези асиметрии са гигантски, тъй че съчетанието на глобализация, нови технологии и време-пространствена компресия водят до невъзможност да осмислим какво се случва и да го сведем в общоразпознаваеми легитимни форми."

Доц. д-р Мартин Белов, преподавател по Конституционно и Сравнително конституционно право. Заместник декан на ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" с ресор международна дейност, дигитализация и виртуална среда. Доц. Белов е и ръководител на магистърска програма "Защита на основните права". Освен това е председател на Софийската мрежа за правна наука. Той е член на Европейската група по публично право, Международната асоциация по законодателството, Надзорния съвет на Централно и източноевропейския форум на младите правни, политически и социални теоретици, Българската асоциация по философия на правото и социална философия, Съюзът на учените в България и др. Автор на множество книги и научни статии, член на редакционните колегии на престижни международни списания.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даян Шаер

Когато вдъхновението и приключенията вървят ръка за ръка

Писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер разказва за своите корени, ценности и любими дестинации. Онези, които я вдъхновяват да пише и да изследва човешките съдби. Даян Шаер за човечността Разказва и за приликите между двете култури – България и Сирия, които ги правят толкова близки и, по своему, красиви.

публикувано на 01.06.23 в 12:25

Прокудените българи: Стефан Груев

В годините на тоталитарна България по време на комунистическото управление от страната бяха прокудени хиляди българи, които – вместо да вложат сили в строителството на социалистическа държава, намериха пристан и поприще далеко от родината. Един от тях е Стефан Груев, известният журналист от "Пари мач", сред най-прочутите българи в годините след..

публикувано на 01.06.23 в 10:10

Постановление № 103 на министерския съвет – 30 годни по-късно

На 31 май 1993 г. българското правителство приема "Постановление за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина", известно като 103-то постановление на МС. За повечето от нас това не говори много, но за десетки хиляди наши сънародници извън границите ни и за техните семейства то е онази магическа формула, която им позволява да..

публикувано на 01.06.23 в 09:05

Уговорете си среща с науката

На 3 юни София Тех парк отново става платформа за вълнуваща среща с науката на летния форум на Рацио. Тази година свързващата нишка между отделните презентации е живата материя – от гените, които програмират вида и донякъде поведението ни до връзката ни с всички други живи организми на света. Дървото на живота, но не като метафора, или поне..

публикувано на 31.05.23 в 18:45
На автостоп из Грузия

Валентин Станков – шест месеца от България до Виетнам на автостоп

В "Покана за пътуване" по програма "Христо Ботев" на БНР: с две малки деца из половин Азия.  Валентин Станков е обречен да бъде пътешественик още с раждането си. Появил се е на белия свят на задната седалка на семейната кола някъде из Еленския Балкан. Той завършва актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева, играе в театър Възраждане, във..

публикувано на 31.05.23 в 12:05