Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект или новото бъдеще на бизнеса

Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

Чрез изкуствен интелект всяка IT компания може да увеличи производителността си от 2 до 5 пъти в следващата една година. Преди броени дни се проведе първото събитие от поредицата Business Tree на БАСКОМ, което е част от серия събития с практичен характер, в които лидери от технологичния сектор се събират, за да споделят за проблемите и предизвикателствата, с които се сблъскват.

Подробности в "Нашият ден“ разказват Марина Шидеров, член на Управителния съвет на БАСКОМ, и Доброслав Димитров, председател на Управителния съвет на БАСКОМ, СЕО и съосновател на една от най-големите гейминг компании.

"Инициативата е нов практичен формат на БАСКОМ за серия от събития, в които лидери от технологичния сектор се срещат и си говорят за всички предизвикателства, с които се срещат. Идеята е за един по-различен формат, който да има истинска добавена стойност чрез съдържание“, посочва Марина Шидеров.

Тя допълва, че темата за изкуствения интелект е изключително гореща, защото това дава нова перспектива за IT сектора. Важно е бизнес лидерите да имат визия, за да пренастроят компаниите си.   

"Изкуственият интелект не е в момента темата, а е единствената тема. Каквито и епитети да използвам, няма да преувелича колко е сериозна ситуацията в същност ситуацията. В IT сектора най-бързо ще дойде при него промяната и съответно най-бързо трябва да реагира. А иначе това касае всички сектори и всички професии“, казва Доброслав Димитров.

Той допълва, че тази технология е достъпна до всички. В момента само ChatGPT има над 100 мил. потребители по света. Милиони разработчици работят с тези инструменти надграждат и ако компаниите не са в крак с това, може да станат силно излишни. 

Дали свърши времето на програмистите? Този въпрос е абсолютно валиден за всички професии, свързани с интелектуален труд.

"Трябва да се притесняваме не от изкуствения интелект, а от естествения. Тъй като едни хора, които прегърнат тези технологии и започнат да ги използват, ще станат 10 пъти по-ефективни от другите хора, които не ги ползват, и съответно ще заемат техните работни места“, твърди Доброслав Димитров. 

Марина Шидеров поясни, че сега всички IT лидери имат голяма сила в ръцете си, защото това отключва един много красив и нов свят. 

В центъра на всека една технология стои човекът, но има значение дали той иска да бъде там. Ако хората смятат да игнорират тази промяна и да си живеят без нея, ще станат силно излишни. Тези, които я ползват, ще са в пъти по-добри от тези, които не я ползват, обобщава Доброслав Димитров.

Да управляваш изкуствения интелект изисква огромна отговорност и има сериозен морален аспект. Всички в момента са се вторачили в IT сектора, защото той основополагащ и критичен сектор за икономиката.

Доброслав Димитров коментира, че данък свръхпечалба е данък "свръх икономическа глупост". В основата на всеки бизнес е това да инвестираш години и да работиш дори на загуба и в някакъв момент да реализираш печалба. За да имаме икономика на висока добавена стойност, означава да не изземваме тази стойност, когато се появи. А данък свръхпечалба ще удари индустрията с висока добавена стойност. Това е изключително опасно за бъдещето на България.

"В ръцете си държим огромна сила в момента, но зависи как ще я използваме. С колегите от IT сектора носим голяма отговорност, за това как ще се справим по възможно най-етичния начин и ще приложим тази сила в създаването на добри неща", допълва Марина Шидеров.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аркади Шарков

КС отмени лимитите на болнично лечение. Какво следва?

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 55 а, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), която ограничава заплащането на извършена медицинска дейност от болниците до стойностите, посочени в бюджетите им. Това означава, че след обнародването на решението на КС и влизането му в сила НЗОК няма основание да..

обновено на 18.04.24 в 10:05

Детска агресия – равна на липсата на любов

Една разходка по софийските улици в слънчев ден и разговор със случайни минувачи на тема детска агресия дава любопитни отговори. Става ясно, че в началото на ХХI век са опасни шегичките с: чувствата, егото, простотията, хормоните, липсата на възпитание, примерите в социалните мрежи, медиите, обществото… Но най-вече са опасни липсата на връзка между..

публикувано на 18.04.24 в 09:05
Дарина и Андрей Яневи в студиото на „Семейно радио“ с водещата Мария Мира Христова и звукорежисьора Евелина Кулински

Дарина и Андрей Яневи – едно семейство в картини и чувства

Художниците Дарина и Андрей Яневи в една семейна ефирна среща, която потвърждава как тайното става явно, любовта е възможна, а творчеството безкрайно. Световноизвестната пастелистка Дарина Янева е крехка, русокоса, синеока. Носителят на международни награди и създател на монументални платна Андрей Янев (на снимката в дясно) е силен,..

публикувано на 17.04.24 в 13:20

Хемофилия: Толкова страшен ли е "дяволът"?

Днес е Световният ден на хемофилията, както всяка година и сега Българската асоциация по хемофилия организира велопоход, в първия почивен ден след 17 април, в случая след 20 април в София, Варна и Пловдив .  Кирил е 15-годишен тийнейджър, ученик в Плевенската математическа гимназия, с всички характерни за неговата възраст особености и интереси...

обновено на 17.04.24 в 13:00

Д-р Евлоги Станчев: Отговорността за настоящето не е само в ръцете на политиците

Действителността, в която живеем, все повече прилича на политически и обществен цирк. Заобиколени сме от външни и вътрешни конфликтни точки, а информацията се излива хаотично. На този фон отговорността за настоящето не е само в ръцете на политиците – тя се полага и на обществото, и на медиите. В "Нашият ден" историкът и учен от Института за..

публикувано на 17.04.24 в 11:50