Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как с подходите на неформалното образование се подпомага формалното?

Божидар Александров, Магдалена Попова и Алексей Потебня
Снимка: БНР

"С дъх на пролет", "Лъч на светлина", "Студено светене", "Супер сили", "Крафт вселена" това не са имена на фентъзи романи, а така се наричат заниманията в едно пространство на бъдещето, което създава среда с разнообразни възможности за учене, забавления, откривателства и игри.

Как технологиите на бъдещето да станат разпознаваеми за техните бъдещи потребители и създатели? Какво е "територия за любопитковци” и как използва моделите на неформалното образование, в който водещи са преживяването и личното удовлетворение от обогатяването на знанията?  В "Нашият ден" Алексей Потебня, маркетинг управител в ТехноМеджикЛенд и преподавател в катедра "Стопанско управление“ в СУ “Климент Охридски“, и Магдалена Попова-Костова, стажант в този интерактивен център и студент в специалност "Неформално образование" в Софийския университет, разказват как децата могат да обогатят знанията си в неформална среда.

"Ако ги нямаше технологиите, нямаше да съществува светът около нас. Най-малкото съвременните поколения да ровят в телефоните... Всъщност технологиите и науката са много важен комплекс и създават възможността да се развиваме. И това е най-важната гаранция, че бъдещето ще бъде успешно. Ние всички искаме то да бъде такова“, посочва Алексей Потебня.

Магдалена Попова-Костова, допълва, че без технологиите не бихме имали възможността да пътуваме в космоса, да правим експедиции до други планети.

Задачата на екипа на интерактивния център е да запали интереса на децата към науките и технологиите.

"Имаме нужда от създатели на бъдещето, които да се запалят. Да видят, че науката и технологиите са интересни и увлекателни“, казва Алексей Потебня.

Комплексът от наука, технологии, математика, инженерство и разбира се, изкуства – основните стълбове, които трябва да провокират децата за нови знания. Действените подходи заемат основно място и това се случва чрез учене с игра, учене чрез правене или учене чрез преживяване.

Групите, който посещават интерактивния център за наука и технологии, са разнообразни от 3-ти до 9-и клас. Интересно е да се наблюдава любопитството в очи на посетителите, пояснява Магдалена Попова-Костова.

"Не бива да изпускаме следваща Мари Кюри или следващия Айнщайн, защото ние вярваме, че вече пет години ни посещават точно такива хора“, допълва Алексей Потебня.

Основната цел на центъра е с подходите на неформалното образование да подпомогне формалното образование.

"Всяка една демонстрационна установка дава възможност да наблюдаваме минимум две явления. Но това далеч не пречи да постигнем различни степени на обясняване“, казва още Алексей Потебня.

Чуйте повече в звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34
Виолета Иванова и водещият - Божидар Александров.

Пет континента с мотор: историята на една дама

В последния епизод на рубриката "Разговорът" гост е Виолета Иванова – смела българка, обиколила света на мотор. Тя обяснява за смелостта и дръзкото съзнание, които я водят през хилядите километри по джунгли и океани, разказвайки за хората, които среща по пътя. За Виолета моторът не е просто превозно средство, а начин да реализира мечтите си . "Моят..

обновено на 10.05.24 в 13:01