Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Татяна Буруджиева: Правителство може да има, но как?

Снимка: стопкадър: bTV

“Моето очакване е да има правителство, но съм много скептична за възможността то да се реализира“.

Това каза в интервю за БНР доц. Татяна Буруджиева, политолог и преподавател. 

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водиха преговори по законодателната програма на Народното събрание, но отричат да водят такива за съставяне на редовен кабинет. 

Това ни казва, че хората от “Продължаваме промяната“ смятат, че парламентът може да работи без да има избрано правителство, а това е абсурдно и невъзможно“, казва тя в ефира на “Нашият ден“.

Според нея не можеш да каже, че “ще сътрудничиш, за да се случат някакви неща, но всъщност няма да дадеш възможност те да се случат, защото няма да изберем онези, които да ги правят, така че тези да се случат“. 

“Все пак картината на тази обща пресконференция, в която стояха едни до друг представителите на тези две политически сили, показва, че е възможно да се получи някакъв вариант, в който да имаме правителство, но мисля, че не само ние, но и самите политически партии, все още нямат идея как да стане това“, изразява умерен оптимизъм политологът.

Най-вероятно другата седмица президентът започва да дава мандати…

По нейните думи имаме уговорена рамка на бюджета, което е стъпка напред, но нямаме особени крачки към създаване на правителство. Въпрос от особена важност става в кой ще е третият мандат и дали всъщност с третия мандат, при краха на първия и втория, може да се случи нещо.

Буруджиева подчертава още, че колкото и до продължаваме да правим избори, това ще е казуса – първите две политически партии са заедно във властта, под една или друга форма.

Парите по Плана за възстановяване и устойчивост…

По думите на Буруджиева през изминалите години, когато е ставало въпрос за пари, нещата са получавали своето разрешение в политиката. По различни програми в различните периоди това се е получавало, но въпросът според нея не е само в парите от Европа. 

Тя твърди още, че служебното правителство няма политически хоризонт пред себе си поне по конституция и по правилата, затова “парите започват да не са на мястото си, но което обичайно би трябвало да бъдат, както политическото и политиките са загубили своето място“.

“Не знам дали това е някакъв преход и някакво отиване в ново състояние, но загубваме основни параметри на състоянието, наречено “демокрация“, като те са свързани с това как се упражнява властта“, казва още тя и подчертава:

“българинът все по-малко започва да разбира защо се упражнява властта изобщо и какъв и смисълът от едни избори, а това е много тежък въпрос и тежко съмнение от гледна точка на самата демокрация“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Ан-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава семейство. Ан-Мишел свири на пиано от 5-годишна, а от миналата година свири на орган в..

публикувано на 19.07.24 в 12:57

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – какво се случва?

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73 вече 4 месеца изправя жителите на района пред усещане за безизходица. Какви проверки са извършили институциите – в "Законът и Темида" разглеждаме частния случай на Велина Иванова от София. След отправена покана към представител на община "Възраждане", чуваме..

публикувано на 19.07.24 в 11:35
Д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента?

В "Законът и Темида"  дългогодишният консултант на предаването д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, отговаря на слушателски въпроси в ефир. Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента? В отговора си д-р Колев се позовава на чл. 99 от Конституцията – разпоредбата, която овластява..

публикувано на 19.07.24 в 11:04