Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвети на адвоката – адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

Подялба на имущество и други казуси

Снимка: Радио Шумен

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси.

Евгени Симеонов от София е завел административно дело. За да го заведе, е поискал от ДФ "Земеделие" в София информация какви субсидии са получавани от втората съпруга на неговия баща, починал през 2017 г. Тези субсидии са за животни и за обработка на земя в едно стопанство в село Фурен. Основанието Симеонов да поиска тази информация от ДФ "Земеделие" е, че втората съпруга на баща му, след като е получавала тези субсидии, не ги е споделяла с него и с брат му (Тихомир Симеонов), които също са законни наследници, освен съпругата. Има заведени дела във Враца, едно от които е делбено, но още не е решен въпросът с подялбата на имуществото (земеделски, недвижими имоти, инвентар, МПС и животни)...

Димитър Димитров от София е завел дело срещу Александровска болница и една старша медицинска сестра във връзка с един инцидент с него по време на неговия престой в Александровска болница преди няколко години. Делото е гражданско и с това дело се търсят вреди от Александровска болница и от тази старша сестра. По това дел се разпитват и свидетели и се прилагат съответни документи. Димитров е бил в болнична стая. Намерил е за уместно да влезе в банята и започнал да пере одеялото си, влиза санитар и му прави забележка, че върши такива дейности, изблъсква го навън чисто гол, мята му мръсни чужди дрехи. Димитров се е почувствал много засегнат и започва да търси съответните си права. Санитарят е дал показания на съдебно заседание. Димитров пита дали може да търси отговорност за лъжесвидетелство по наказателното право на база на това, че санитарят е дал неверни твърдения.

Велико Първанов от София е завел дело срещу частен съдебен изпълнител и неговия застраховател за вреди. По това дело е имало няколко заседания, има експертиза, разпитани са свидетели. Първанов поставя въпроса "Колко време може да продължава това дело и може ли въпросите, разгледани досега от съда да бъдат разгледани в по-малко съдебни заседания, отколкото са проведените досега?". Поставя и въпроса "Може ли да се използват част от свидетелските показания, дадени по делото в друг процес, тъй като има и други дела?". 

Ангел Павлов от София е завел едно дело в Плевен, по което трябва съответно да внесе държавна такса за завеждането на делото и същевременно да вземе данъчна оценка и да впише съответната искова молба. Павлов пита каква е разликата между държавните такси, определени в Закона за държавните такси, за завеждане на гражданско дело и държавните такси, които са за вписване на съответната искова молба. 

Чуйте подробности от звуковия файл.

Снимка – Радио Шумен
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В индианските резервати има различни пластове – някои от тях бутафорни

Любомир Кюмюрджиев, журналист, преподавател и създател на Българското общество по индианистика "Орловият кръг", разказва в "Какво се случва пътува" за своите посещения в индианските резервати на Северна Америка и за трагичната история на тяхното създаване.  "Изтласкването на индианците в Северна Америка започва още през 16-17 век. Става дума за..

публикувано на 03.08.24 в 12:04

В Дуванлии – селото на тракийските могили

Дуванлии е село в Горнотракийската низина и в него живеят 565 души. То се намира в община Калояново и е на 24 километра от областния град Пловдив. Край селото е открит един от най-важните тракийски некрополи. Той се състои от над 50 могили – от V век пр. Хр. до Римската епоха. Изследван е през 1926-1929 година под ръководството на професор Богдан Филов...

публикувано на 03.08.24 в 08:45

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11

Отбелязваме 121 години от Илинденско-Преображенското въстание

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк, заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна и Илко. На днешния ден..

обновено на 02.08.24 в 09:33

Театър "Феникс", където различията изчезват

В ефира на предаването "Нашият ден" гостува Пламена Янкова , ръководител на театрална формация "Феникс". Тя разказа за прераждането на формацията и за това как младежи с и без увреждания преодоляват границите помежду си чрез театралното изкуство. Изкуство срещу дискриминацията на хора с умствени затруднения Деца със СОП, или как да..

обновено на 01.08.24 в 11:12