Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Станчева: Млад учител със силна вяра в промяната

| обновено на 03.05.23 в 09:11
Снимка: 106 ОУ „Григорий Цамблак“

Ирина Станчева е млада учителка на английски език в 106 ОУ „Григорий Цамблак“, гр. София, където почти всички ученици са от ромската общност на кв. “Христо Ботев“.

След като завършва Немската гимназия в София (91 НЕГ) и получава бакалавърска степен по Философия от Техническия университет в Дрезден, Ирина решава да се върне в България, за да впрегне знанията си и усилията си за подобряване на средата за живеене в страната.

Тя се присъединява към програмата “Нов път в преподаването” на фондация „Заедно в час“. Ирина е силно ангажирана с учениците си и се стреми да им помогне да преодолеят пречките, които срещат на пътя си.

“Две неща са много важни в моя живот – смисълът и това да съм полезна. Заминавайки за чужбина не смятах да остана там. Беше важно да науча максимално и да се върна, за да го инвестирам в моята страна“, споделя тя в ефира на “Нашият ден“.

Както сама твърди - вярва, че нещата могат да се променят и че промяната тръгва от децата. Въпреки трудностите, които среща в средата, в която работи, тя не се предава и продължава да работи упорито за една по-добра образователна система.

Ирина Станчева с водещата на предаването “Нашият ден“ - Нина Цанева

Макар че не я притеснява произходът на децата, тя разбира, че е трудно да виждаш всеки ден средата, в която те израстват. Самата Станчева е възпитана в амбиция, в развитие и в търсене на възможности, но когато среща деца, които не вярват в себе си и не знаят защо са в училище, това я тревожи. Има надежда, че нещата могат да се променят, защото промяната тръгва от децата. Тя е силно привързана към тези от училището и вярва, че има какво да се направи за тях.

Ирина счита, че родителите би трябвало да бъдат част от образованието и не трябва да се допуска ситуацията, в която учителите затварят класната си стая, а родителите само изискват. Те трябва да бъдат част от процеса, за да се постигне по-добро образование. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: БНР, 106 ОУ „Григорий Цамблак“
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения"

Днес (11 септември) в София ще се проведе пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения" . В Lege Artis се включва   проф. д-р Иво Петров , медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, за да насочи вниманието към рисковете, свързани..

публикувано на 11.09.24 в 11:09
Станисалв Додов

Станислав Додов: Политическият елит все повече работи с дълбоките хорски страхове

Септемврийските дни на България – време на обществени диспути, мнозинства и малцинства, минало и бъдеще в ситуация на ценностни разминавания. Разговаряме в "Нашият ден" със социалния педагог, фокусиран върху правата на човека, Станислав Додов . По думите на Додов живеем във време, в което има големи разминавания между публичното говорене и..

публикувано на 11.09.24 в 10:31
Борислав Вълов

Борислав Вълов: Избирам да гледам идеалистично на живота и света

Да избираш каузите, зад които заставаш, с чисто сърце и отговорно към околния свят отношение – разговор в "Нашият ден" с актьора Борислав Вълов , чийто имидж работи в полза на обществено значими инициативи. Вълов споделя, че в ежедневието си полага старание да бъде внимателен към малките неща, които го заобикалят. Да създава, а не да руши, да..

публикувано на 11.09.24 в 09:53
Пламен Янчев с брат си

Архитектура на дините и пъпешите

Пламен Янчев от Долни Дъбник, където дините и пъпешите са традиционни култури, завършва строително инженерство и известно време работи в архитектурно бюро, но стремежът към свобода, смисъл и мотивация бързо го връща в родното му място, за да се върне по този начин и към земеделските традиции от района. Днес стопанството му е по-скоро голямо, с..

публикувано на 11.09.24 в 08:25

Децата в дигиталния свят – рискове и ползи

"Рисковете в дигиталния свят са същите като в реалния живот. – казва детският психолог и психотерапевт Доника Боримечкова – Възрастните обаче имаме един по-съзрял психичен апарат и по-ясни ориентири. В дигиталната реалност нямаме възможност да придружаваме децата и рисковете за тях са малко по-изострени. Фокусът е върху съдържанието, което може..

публикувано на 10.09.24 в 14:45