Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Личен разговор" за Наум Шопов

Журналистът Георги Тошев представи биографичното издание "Личен разговор. Бележки от един живот", посветено на актьора Наум Шопов и филмът "Личен разговор", който запечатва последните години от живота му. Макар и черно-бяла като полиграфия, книгата с подбрани биографични фрагменти с изповеди, спомени и размисли показва богата душевност и разноликата същност на един от най-успешните артисти в историята на българското кино и театър. 

Наум Шопов е един от най-загадъчните актьори в България, не обича да говори за себе си и не дава интервюта, наричат го "тихият творец". Първоначално той отказва поканата на Георги Тошев да запише неговите спомени. Преди десетилетие обаче, на прага на своите 80 години и вече изправял се веднъж пред смъртта, той узрява за тази идея. Чрез художника Кольо Карамфилов се свързва отново с журналиста с думите: “По-добре е аз да разкажа живота си, за да не си измислят, като ме няма!“

В продължение на две години Георги Тошев се среща с актьора, за да подреди пъзела на един необикновен живот. Автобиографичната книга остава недовършена, защото Наум Шопов се разболява, но настоява ръкописа да бъде публикуван. Така се появява книгата "Личен разговор", която разказва за един труден, но интересен живот, започнал от ложата на театъра в Стара Загора. 

Георги Тошев, Станислав Тодоров и Росен Даскалов успяват да направят документален филм за големия актьор, който носи същото заглавие "Личен разговор".

Снимки – личен архив на Наум Шопов
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

С "Хенри V" Сава Лолов гостува за първи път на българска сцена

Френският актьор с български произход Сава Лолов гостува за първи път със свое представление в България. По покана на Театралната работилница "Сфумато" той представя на 20, 21 и 22 май в София своя моноспектакъл "Хенри V", създаден по едноименната пиеса на Уилям Шекспир, с включени откъси от трудове на Антонен Арто и авторски текстове на актьора. В..

публикувано на 22.05.24 в 08:10

"Чаплин пианисимо" в София, Пловдив и Варна

Светът празнува тази година 135 години от рождението на Чарли Чаплин.  По този повод за първи път в България гостува концертът-спектакъл "Чаплин пианисимо", посветен на живота и творчеството на великия комик.  Спектакълът ще бъде представен в София на 10 юни в зала "България", на 12 юни 9 в Пловдив, в Драматичния театър, и на 15 юни във..

публикувано на 21.05.24 в 18:45