Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Георгиев

Как изглежда животът след 15 дни в клетка от стъкло?

Излизайки от клетката, светът ми се видя много, много голям

Снимка: ФС на Красимир Георгиев

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев  разказва в "Нашият ден" за първите си усещания след края на 15-дневното си затваряне в стъклена клетка. Уникалният социален експеримент има за цел да изследва промените, които предизвиква изолацията у съвременния човек на психологическо и физическо ниво.

"След клетката аз имах нещо като паник атака, излизайки в този голям свят. Защото, когато си затворен в кибритена кутийка 15 дни, мозъкът свиква с това. Ти си ограничен физически и психически", споделя Красимир Георгиев.

Физически това предизвикателство не е оставило следата. Единствено по време на престоя се наблюдаваха завишени нива на холестерола. Лекарите обясняват това с нивото на стрес, който утрамаратонецът е преживял.

15-дневното меню на Красимир е включвало бял ориз, пилешко филе, броколи, домати и краставици и понякога картофи.

Психическото състояние влияе на физическия аспект на работата на тялото. Утрамаратонецът е убеден, че експериментът е от полза. Твърди, че е станал по-емпатичен.

Предизвикателството, което Красимир Георгиев е приел, е провокирано от все по-силно задълбочаващата се изолация на съвременния човек, следствие на множество зависимости. Предстои медицински екип да обобщи резултатите и да предостави достоверни данни за вредите от социалната изолация, обременяването с общуване в дигитална среда и щетите от липсата на живо междуличностно общуване. Данните ще бъдат използвани за създаване на програма за ограничаване на социалната изолация, намаляване на дигиталната обремененост на младите хора и превенция на различни зависимости.

Чуйте повече в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54