Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Елка Пороминска

Епидемия ли е домашното насилие?

Адекватно ли е сега действащото законодателство?

адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова
Снимка: БНР


Епидемия ли е домашното насилие и адекватно ли е сега действащото законодателство? Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита от домашното насилие. Разширява се кръгът на жертвите под защита. Проблем е, че все още липсва Национална информационна система за домашното насилие. На Националния телефон 112 са получени за 3 години над 110 хиляди сигнала за домашно насилие, като пострадалите деца за миналата година са близо 1000, а за тази година до момента 11 са убитите жени – една твърде тъжна статистика... 

Адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати и дългогодишен консултант на предаването "Законът и Темида", сподели в ефир случай от своята практика:

"Случаят е доста драматичен и много емблематичен. От него могат да се направят изводи за това какво представлява защитата от домашно насилие според сега действащия закон и съответно да се замислим дали предприетите промени, минали на първо гласуване в НС на 25 май т.г., биха подобрили състоянието или напротив. 

Конкретният случай се развива от 2020 г. През август и септември 2020 са налице груби действия – физически и психически – от по-силния в семейството, какъвто е мъжът, спрямо жената, действия, извършени пред децата. И двамата от семейството са с много добро социално положение – висшисти, с добри доходи, с добро професионално развитие, познати в обществото като нормални адекватни хора. В дома обаче се случва нещо съвсем различно – и то непровокирано от кой знае какви драматични ситуации. Мъжът посяга на майката, напада я, блъска я, тя пада върху децата, чупи компютър, чупи личния ѝ телефон. Оказва се, че това не е първият случай, месец преди това е имало още по-драматична ситуация с физическо насилие. Не влизам в конкретните детайли, защото някой ще се разпознае...

Жената разбира, че това не е инцидентен случай и това не е нормално поведение. Жената намери сили да ме потърси, защото е преценила, че това не бива да се случва пред децата и те не трябва да стават свидетели на такива неприятни, жестоки и недопустими действия. 

Образувахме дело за домашно насилие, което, забележете, сега сме 2023 г., приключи във втора инстанция Градски съд и чакахме около 4 месеца съдебно решение. 

Искам да кажа на всички хора – независимо мъже или жени – когато нещо се случи веднъж, камо ли втори път, то ще се потрети и подесети... И не бива да се разчита на това, че човекът случайно е направил нещо, че нещо ще се промени, че това не е той и т.н. Не бива това нещо в никакъв случай да се случва пред децата, защото те възприемат това начин на поведение като нещо нормално, след което го възпроизвеждат, когато пораснат спрямо тяхното семейство.

Първоинстанционният съд намери за доказано извършеното домашно насилие както по отношение на жената, така и по отношение на двете присъствали на насилието деца, издаде заповед за незабавна защита, след което издаде заповед и за защита. Според сега действащия закон тя е до 18 месеца. Според приетите на първо гласуване от НС промени, също е 18 месеца, като в този срок се включва и действието на заповедта за незабавна защита. 

Проблемът в тези дела е, че те са първа инвазивна инстанция – няма Касационен съд. И при ситуация, която сме доказали с писмени и гласни доказателства, предвидени в самия Закон за защита от домашно насилие, с медицински документи, с психологични експертизи на жената и децата, със записи от тел 112, в които става ясно, че насилието продължава... Софийският градски съд след 5 месеца в един момент отмени тази заповед за защита и прие, че не са налице доказателства за извършено домашно насилие!

По мнението на адв. Пороминска предвидените промени в Закона за домашно насилие са до известна степен козметични. Тя подчерта, че е изключително важно хората, претърпели насилие, да реагират – не само да търсят помощ от т.нар. "неправителствени организации", а да потърсят веднага адвокат.

Има издаден Декалог за основните първи стъпки, които трябва да се направят в борба с домашното насилие. Той е предназначен за адвокати, но е актуален и може да бъде в помощ и на пострадалите от насилие. Предстои да бъде качен на сайта на Асоциацията за жените адвокати.

Развитието на казуса в цялост можете да чуете от звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54