Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разказвачът на музикални приказки – проф. Ангел Станков

Снимка: sofiaphilharmonic.com

Един от най-обичаните, най-търсени и активно концертиращи български изпълнители отбелязва през 2023 г. своя 75-годишен юбилей. Това е цигуларят, диригентът и любим учител на поколения музиканти проф. Ангел Станков.

Роден през 1948 г. в София, той е потомък на големи възрожденски родове с дейно участие в национално-освободителното движение. Затова и никой от семейството не допуска, че младият наследник ще поеме по пътя на голямото изкуство, а не на хуманитарните науки, както повелява родовата традиция.

След Леон Суружон Ангел Станков продължава обучението си в Музикалната академия в София при проф. Владимир Аврамов, а също така и при Манук Парикян и Ифра Нийман в Лондон. Гастролира в Европа, Съединените щати, Япония, Тайван, Южна Корея, Куба и др. Развива и активна педагогическа дейност, като от 1996 г. е професор.

Като оркестров изпълнител Ангел Станков е концертмайстор на Софийската филхармония между 1981 и 2000 г. Изявява се и като диригент, заставайки на пулта на оркестрите в Солун, Ниш, Киев, Харков и Истанбул.


В областта на камерната музика той е дългогодишен примариус на квартет "София", а през 90-те години на XX век е част и от клавирно трио "Димитър Ненов". Но венецът на кариерата му в това направление безспорно е участието му в легендарното цигулково дуо "Станков-Радионов", превърнало се в своеобразна емблема на съвременната българска камерна музика. Сред многобройните успехи на дуото се откроява Първата награда от Първия фестивал на камерната музика в Осака, Япония през 1993 г., където двамата свирят заедно с пианистката Теодора Несторова. За привързаността на Станков и Радионов към каузата на основаното от тях цигулково дуо свидетелства и любопитния факт, че в началото на 80-те години на отминалия век двамата първоначално отказват да станат част от Софийската филхармония, за да се занимават изцяло с камерна музика. Този смел ход от страна на двамата, по онова време млади музиканти, не остава без последствия от страна на тогавашния главен диригент на филхармонията – композиторът Константин Илиев.

За щастливата развръзка на творческата им сага, наречена "Софийска филхармония", както и други моменти от жизнения и професионален път на Ангел Станков ще научите от самия него, ако бъдете на честотите на националната програма „Христо Ботев“ и предаването "Студио музика" във вторник, 6 юни от 19.30 ч. В предаването свои мисли и благопожелание към юбиляря изказват и цигуларят Павел Златаров, концертмайстор на Софийската филхармония, една от любимите студентки на проф. Станков - Кристина Хинова, понастоящем примариус на квартет "София", пианистката Жени Захариева и, разбира се, Йосиф Радионов.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриция Копачинская и Фазъл Сай

Световния ден на Музиката честваме с ексклузивни изпълнения на звезди от известни европейски зали

В празничното издание на 1 октомври слушателите имат уникалната възможност да чуят нови записи от три от най-престижните музикални сцени в света: Берлинската филхармония, Залцбургския фестивал и зала "Херкулес" в Мюнхен. На 21 октомври миналата година в прочутата Херкулесова зала в Мюнхен публиката горещо е аплодирала великолепния руски..

публикувано на 01.10.23 в 08:20

С концерт и представяне на игра започва есенното издание на фестивала Culturama

Темата за птиците, която тази година е основен фокус в петото издание на Culturama фест продължава и в есенните събития. На 1 октомври от 11 часа в Софийска градска художествена галерия, организаторите ще предложат на публиката забавно издание на дългогодишния си цикъл "Музика в Книга", но този път във формат "Музика в игра". "Играта "Гъска" е..

публикувано на 30.09.23 в 20:05

"Капулети и Монтеки" от Залцбург

Операта "Капулети и Монтеки" на Виченцо Белини е изпълнена два пъти концертно в рамките на тазгодишния фестивал в Залцбург. В тази интерпретация всичко звучи изпипано и в най-добрите традиции на белкантото. Рецензия за спектакъла в Music Today задава въпроса: " Възможно ли е Белини да бъде изпълнен концертно? Съдейки по неприкрития ентусиазъм на..

публикувано на 30.09.23 в 09:05

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 октомври 2023 г.

1 октомври Свири оркестърът на "Санта Чечилия" с диригент Антонело Манакорда. 3.00 часа – Рихард Щраус (1864-1949), Буржоата благородник, оп. 60. 3.40 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Лучано Берио (аранжимент), Соната за кларинет във фа минор, оп. 120 № 1 в аранжимент за кларинет и оркестър. Солист: Алесандро Карбонаре (кларинет). 4.07 часа –..

публикувано на 30.09.23 в 08:15

"Капулети и Монтеки" на Белини, опера в две действия, шест картини

Музика: Винченцо Белини Либрето: Феличе Романи Представена за първи път: 11 март 1830 година в Милано. Действащи лица: • Тебалдо – годеник на Жулиета (тенор) • Капелио – предводител на Капулети и баща на Жулиета (бас) • Лоренцо – лекар и васал на Капулети (тенор) • Ромео – предводител на Монтеки (мецосопран) • Жулиета – дъщеря на Капелио..

публикувано на 29.09.23 в 13:02