Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Магдалена Берначак – една полска преподавателка по политически науки в България

Магдалена Берначак
Снимка: личен архив

Магдалена Берначак e полякиня, родена в Гнѐзно, първата столица на Полша, намираща се на 50 км до Познан. 

Магдалена е магистър по европеистика и политически науки, а през 2011 г. защитава докторат по политически науки. После 7 години, до 2018 г., е изследовател в Европейски синдикален институт, където се фокусира върху социалното и икономическо развитие в страните на Източната Европа и последствията от тяхното присъединяване към ЕС. 

От 2018 г. заедно със семейството си Магдалена се установява трайно в България и работи като преподавател в Катедра по политология и европеистика на АУ в Благоевград.

С Магдалена Берначак си говорим живота ѝ в България, призванието на преподавател, днешните студенти и сложната политикоикономическа обстановка на фона на войната. Срещата ни с нея се случва благодарение на приятелите ни от НПО „Мулти Култи Колектив“ и техния проект „Мигранти с таланти“.

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Шестата въздушна обиколка на България отваря вратите на летище HEMS

На 22 септември 2023 г., точно в деня на този специален празник, започва Шестата национална въздушна обиколка на България. Това събитие е организирано от Фондацията "Български Военновъздушни сили", съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България..

публикувано на 22.09.23 в 11:01

България отбелязва 115 години независимост

Днес се навършват 115 години от обявяването на независимостта на България. По традиция център на тържествата е Велико Търново, където на 22 септември 1908 година е обявен край на васалитета на България от Османската империя. Княз Фердинанд провъзгласява Независимостта с манифест, прочетен в църквата "Свети 40 мъченици" и след това в крепостта..

публикувано на 22.09.23 в 09:01

Вдъхновение за бъдещето: Финален етап на проекта "Млади предприемачи по време на криза"

На 27-и септември тази година, в Голямата конферентна зала на УНСС в София, ще се проведе конференция, посветена на младежкото предприемачество. Този изключително важен събитие маркира завършека на проекта "Млади предприемачи по време на криза", финансиран от Европейската комисия чрез програма "Еразъм+." Инициативата е организирана от Фондация за..

публикувано на 22.09.23 в 08:05

Пещерен клуб "Хеликлит" започва нова обучителна сесия

Вълнуващите светове под повърхността на Земята привличат любители на приключения и откриватели от цял свят. И точно този месец, пещерният клуб "Хеликлит" стартира новите си изследователски проекти, въвеждайки нови членове в удивителния свят на подземните пространства. За да разберем повече за това какво предлага клубът, разговаряхме с Яни..

обновено на 22.09.23 в 07:16