Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 юни - Световен ден за борба с детския труд

Кога детският труд може да бъде полезен?

| обновено на 12.06.23 в 10:24
Снимка: Pixabay

На 12 юни всеки година се отбелязва Световният ден за борба с детския труд. Този ден е въведен през 2002 г. след решение на Международната организация на труда (МОТ), като част от усилията на световната общественост да се забрани използването на деца за труд.

През 2010 г., Международната общност прие пътна карта за елиминиране на най-тежките форми на детски труд до 2016 г. В нея се подчертава, че използването на детски труд нарушава правата на децата и пречи на тяхното развитие. През 2012 г., Световният ден се фокусира върху действията, които трябва да бъдат предприети, за да се осъществи тази пътна карта.

България е страна, подписала Конвенцията за правата на детето на ООН, в която се признава правото на всяко дете да бъде защитено от икономическа експлоатация и извършването на всякакъв вид работа, която може да им навреди на здравето или развитието им - физическо, умствено, духовно, морално или социално.

В интервюто си за "Нашият ден", Калин Гайтанджиев, психолог и семеен терапевт, споделя, че когато трудът е свързан с усещане за смисъл, то той има много положителен ефект върху психиката на децата. Той посочва, че законодателно на 16 години настъпват промени в човека, които го насочват от детството към зрелостта. Според него, “детството не пречи на труда, а и трудът не пречи на детството“.

Гайтанджиев не вярва, че ранното започване на работа лишава децата от нещо, а “по-скоро им дава много“. Трудът им осигурява определена финансова независимост и умения за работа в екип. Той счита, че работата дава на децата усещане за значимост, което е изключително важно. Гайтанджиев подчертава, че идеята на труда е да придаде на човека усещане за значимост и постижения. Въпреки това, той отбелязва, че когато трудът се налага по принуда, става унизителен или е лишен от смисъл, тогава той става вреден. Той дава пример с концлагерите по време на нацистката епоха, където затворниците бивали принудени да извършват безсмислен труд. Това е форма на експлоатация, която пречи на човешкото достойнство и развитие.

В заключение, важно е да се разграничава между работа, която придава на децата усещане за значимост и развиваща им умения, и детския труд, който е незаконен и пречи на техния физически, умствен и социален растеж. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Историята на Елеонора Иванова е впечатляващ пример за млада ученичка, която самостоятелно изкарва своите джобни пари. В интервюто си за "Нашият ден", тя разказва за своя опит и мотивация да работи още от 16-годишна възраст.

Елеонора споделя, че започнала да работи във верига за бързо хранене и оттогава е имала различни работни места в различни индустрии. За нея работата е начин да си осигури собствен доход и повече самостоятелност. Според нея, децата трябва да работят, защото много от тях не ценят стойността на парите и трябва да ги заработят сами. Тя счита, че работата може да бъде част от детството и може да се съчетава с учебната, като се работи на по-малко часове.

Елеонора подчертава, че работата не само помага да изкарва собствени пари, но също така я учи на отговорност, работа в екип и дава възможност за създаване на нови приятелства. Тя вижда това като ценен опит, който може да помогне в бъдещето.

Елеонора Иванова представя впечатляваща история на самостоятелност и усърдие, показвайки, че работата в ранна възраст може да има положителни последици за развитието на децата.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

За труда и лова на човеци

Още със създаването на човека Бог благославя неговия труд. Чрез него човек развива своите сили и възможности, калява волята и укрепва търпението си. Голямата полза от труда се състои и в това, че той лишава хората от възможността за безделие и леност,..

публикувано на 25.09.22 в 09:10

Установяване по съдебен ред на трудов и осигурителен стаж

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Вяра Антонова от София: По какъв начин може да считат договорите, сключени от лице, което не е могло да ръководи действията и..

публикувано на 09.12.22 в 15:15

Как можем да заведем трудово дело срещу работодател?

Как можем да заведем трудово дело срещу работодател ? Каква е процедурата в съда? Колко трае едно такова дело?  За спецификата на тези дела в " Законът и Темида“ коментира с адв. Захари Генов, експерт по гражданско и трудово право ...

публикувано на 05.05.23 в 11:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред..

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици,..

обновено на 24.07.24 в 12:20