Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова стихосбирка на Катя Кремзер с българска премиера

"Дланите на Господ" е четвъртата стихосбирка, родена от творческите инвенции на Катя Кремзер – вече утвърден и разпознаваем автор не само в онлайн пространството, но и с признание като член на Съюза на българските писатели. Активността на поетесата в интернет чрез нейните поетически фрески се забелязва не само от професионалната литературна общност, но и от широк кръг читатели, които четат и коментират новите ѝ творби"– пише редакторът на тази книга Анжела Димчева. И още:

"Предходната книга на К. Кремзер "Пясъчна роза" беше запомнена от критиката с вградения в текста космополитизъм на високата европейска култура, с интонациите на френския феминизъм, с благородството и съчувствието към страдащите, с изящната романтика на стихове, инспирирани от музиката на Чайковски и Шуберт, песните на Андреас Бурани и Кристина Щюрмер, от загадъчността на фадо ритъма. Голяма част от творбите третираха вечните теми за греха и опрощението, за християнските ценности и моралното падение на човека, за облагородяващата сила на словото.

Този тематичен кръг присъства и в новата стихосбирка "Дланите на Господ“, като обаче приказната фантазност е отстъпила място на една по-дълбока философска изказност. Без да говорим за религиозна фактура и дидактика, в тези стихове присъстват осезаемо Бог и неговите превъплъщения – особено в едноименния цикъл (четвърти в книгата), където различните аспекти на човешкото и божественото се преплитат в естествен венец.

С новата си поетична книга Катя Кремзер създава своя карта на любовното чувство. То присъства почти във всяка творба – в неговите три ипостази: божествена любов, еротична любов, имагинерна любов.

Повлияна от поезията на Любомир Левчев, образец на орфическия канон, Катя Кремзер подчинява творчеството си на максимата: Бог е любов и любовта е Бог. Към тях се добавят тайната, свободата, вечното търсене и преодоляването на времето и пространството – като проекция на космическото."

Катя Кремзер дели живота и творчеството си между две държави – България и Австрия. Участва активно в културния живот на българите във Виена, работи и в областта на културната журналистика.

Новата ѝ стихосбирка "Дланите на Господ" беше представена в Българския културен център в София, с участието на издателя Пламен Тотев и литературния критик Анжела Димчева, чиито гласове присъстват в репортажния запис на Димитрина Кюркчиева за "Артефир". В звуковия файл ще чуете и стиховете на Катя Кремзер.

Снимките са предоставени от Анжела Димчева

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ART House – пространство за всички

ART House е новото пространство за изкуство, култура, образование, креативни идеи и личностно развитие.  Николина Харизанова разказва какво точно се случва в тази къща и на кого е подслон.  Нейните обитатели варират от всички сфери на изкуството и предлагат различни ателиета, където то върлува. ART House е пространство за всички,..

публикувано на 31.07.24 в 14:30

Sofia Summer Fest Underground – от 19 август в "Чистилището"

След края на Sofia Summer Fest 2024 в Южен парк II на 18 август любимият фестивал за култура на открито продължава с Underground Edition в “Чистилището”. Втората част от фестивала ще покаже още много концерти, театрални постановки, стендъп комедии и прожекции под открито небе, а домакин е клуб “Чистилището” на ул. "Индустриална" 7, на минути от..

публикувано на 31.07.24 в 10:40

Световното шоу "Огънят на Анадола" на турне в България през август

От 2 до 9 август в летните театри на Шумен (2 август), Велико Търново (3 август), Варна (4 август) и Бургас (5 август), както и в Античния театър в Пловдив (6 август) и "Арена Спартак“ в Кърджали (8 и 9 август) публиката ще аплодира артистите от трупата на световноизвестния хореограф Мустафа Ердоган. България е включена в световното юбилейно турне..

публикувано на 31.07.24 в 08:25

Започва 33-ият международен Варна джаз фест

Тази вечер в Археологическия музей на Варна се открива 33-ият международен джаз фестивал "Варненско лято", който тази година е тридневен.  В програмата му са включени участия на Ари Ерев Трио от Израел и България, Джовани Томазо Квартет от Италия, звездната група Frantik Zen от Англия България, Ава трио от Нидерландия, The Story Tailors от..

публикувано на 30.07.24 в 16:44

"Слуховият рог", или как се превежда апокалиптичен роман за възрастни

Сюрреалистичен и възхитително чудноват "Слуховият рог" е апокалиптичен роман, който ни отвежда в мистериозен старчески дом. Главната героиня, енергичната 92-годишна Мариан, е отведена там от своето нетърпеливо семейство. В този странен свят тя се сблъсква с необичайни ритуали, палави монахини, левитиращи абатиси, звероподобни хора и човекоподобни..

обновено на 30.07.24 в 10:58