Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разбери и предпази: Профилактика на рака на гърдата – неотложни съвети и стратегии

Снимка: Медицински център по сърдечно-съдови заболявания

Ракът на гърдата е сериозно заболяване, което засяга милиони жени по света. Въпреки че някои фактори за развитието на рака на гърдата, като генетика и възраст, не можем да променим, съществуват  профилактични мерки, които можем да предприемем, за да намалим риска от заболяването.

Д-р Габриела Алексов, специалист по образна диагностика и мамолог, сподели в предаването "Нашият ден" някои важни аспекти относно профилактиката на заболяването. Тя подчерта, че единственият начин за предпазване от рака на гърдата и други видове карциноми е чрез редовни скрининг прегледи.

За пациенти под 40-годишна възраст, д-р Алексов препоръчва провеждане на ехография веднъж годишно, докато при жени над тази възраст е препоръчителна мамография на всеки две години, ако няма конкретни оплаквания и генетична обремененост.

Профилактиката включва както самостоятелни прегледи, така и консултация със специалист. Всеки жена трябва да научи как да извършва "самопреглед". Той се извършва в началото на цикъла след менструацията или преди овулацията.

Първите симптоми, на които трябва да се обръща внимание, са свързани с “промени в кожата, като набръчкване и хлътване, промени в зърното, раздразнение и хлътване или изтичане на секрет от зърното“.

Тестовете за диагностициране на рак на гърдата се извършват най-често при жени с повишен риск от мутация преди 50-годишна възраст. Ако има диагноза на тройно негативен рак на гърдата, ако ракът засяга и двете гърди, или ако има случаи на рак на яйчниците в семейството, е необходимо да се премине преглед и изследване.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Смисълът на християнската вяра в границите между живота и смъртта

Има ли нещо по-противоположно от живота и смъртта? В евангелското четиво от днешната неделя пред градските порти на Наин се срещат погребалното шествие на един младеж и шествието, предвождано от Иисус Христос, заобиколен от Своите ученици и следван от множество народ. Шествието на смъртта върви срещу шествието на живота. Винаги, когато видим..

публикувано на 06.10.24 в 09:15
Елица Дякова

Инициативност

Елица Дякова работи в МИГ Долни Дъбник и Долна Митрополия – Местна инициативна група, която да подпомогне на място земеделските стопани и производителите в района. Местните инициативни групи разполагат с достатъчно инструменти, за да изграждат общност и да съживяват малките населени места,   с помощта и на местни инициативни хора, черпейки..

публикувано на 05.10.24 в 16:35
Амир Горен

Амир Горен: Ще запомня миризмата на кръв и омраза

Полковник Амир Горен, утвърден международен експерт по въпросите на антитероризма, ветеран от 8 войни, активно участвал в стотици бойни действия, който има 42-годишен опит в областта на отбраната и сигурността към  IDF  и е съосновател на отряда от командоси "Маглан", разказва за първи път пред слушателите на БНР, в "Мрежата", от първо лице, за..

публикувано на 04.10.24 в 16:45

Игровизация в образованието: Основен акцент на Sofia Game Night

Малко по-малко от месец ни дели от една от най-очакваните вечери за гейминг общността – голямата нощ на игрите, позната като Sofia Game Night. Това е най-голямото събитие за видеоигри, мобилни приложения и настолни образователни игри в България. За втора поредна година събитието ще включва не само изложби, но и лекционна част, в която ще се..

обновено на 04.10.24 в 14:12
ОД на МВР в Пловдив

Защо бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР - Пловдив води дълга съдебна битка

Защо в продължение на две години бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР (полицията) в Пловдив води битка в съда и иска да докаже, че неговият отдел е бил преструктуриран, за да бъде назначен ексдиректорът на местната дирекция на МВР Димитър Балев? Какъв е Частният случай на Траян Тодоров от град Пловдив? Той води 2-годишна съдебна битка в опит..

публикувано на 04.10.24 в 13:25