Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сребреница – 28 години по-късно никой не говори за справедливост

Останали са болката от трагедията и страхът от ревизия на Дейтънското споразумение

Босна – 28 години от геноцида в Сребреница, 11 юли 2023 г.
Снимка: AP / Armin Durgut

На 11 юли 2023 г. се навършват 28 години от най-мрачната страница от модерната европейска история – геноцида в Сребреница. В дните между 11 и 22 юли 1995 година сили на босненските сърби, ръководени от генерал Ратко Младич, избиват 8372 мюсюлмански мъже и момчета, като преди това са превзели зоната за сигурност. ООН обявява Сребреница за "зона за сигурност“ и изпраща там холандски военен контингент от 600 души, който в последствие е намален на 400 души, които са леко въоръжение и неразполагащи с нужното разузнаване за ситуацията в анкалава.

Полковник Том Кареманс години по-късно ще сподели по време на съдебния процес срещу него, че не е успял да разположи силите си в Сребреница. На 10 юли полковникът изисква въздушно подкрепление от НАТО, за да може да защити мирното население, но така и не го получава.

Години по-късно съдът в Хага ще признае вината на полковник Том Кареманс, който не успява да защити жители на анклава, които търсят спасение в холандската база и са предадени на сърбите. И до днес процесът по идентифициране на телата на загиналите още не е приключил.

В Мемориалния център Сребреница-Поточари са погребани 7000 жертви на сръбския геноцид. Днес бяха положени тленните останки на още 30 новоидентифицирани жертви. Все още се издирват останките на близо хиляда изчезнали жители.

28 години по-късно никой не говори за справедливост, останали са само болката от трагедията и страхът от ново разпалване на огъня. Дори и след токова години след края на най-кървавия конфликт в Европа след края на Втората световна война показа, че макар и Дейтънският мирен договор да действа, перспективите пред страната продължават да изглеждат много неясни.

Съвременна Босна и Херцеговина е сложна федерална система, която може да бъде оприличена като най-трудно функционираща държава в света. Балканската страна живее в три паралелни реалности – на сърбите с център Баня Лука, на бошняците – в Сараево, и на местните хървати – в Мостар. Всяка от тях има своите медии, политическа и бизнес класа и в не малка степен своята представа за Босна и Херцеговина, както и своята история за гражданския конфликт от 90-те. А ежедневието на младите е свързано с мисълта да намерят работа или да имигрират.

Ето каква споделят две млади босненки, които пазят спомена за мрачните събития от 1995 година. 

"Това, което се случи там, всички онези убийства и изнасилвания, беше чудовищно. Но в Босна и Херцеговина продължава да се използва опасна реторика, особено по време на избори, когато избирателите се плашат с призиви за разпадане на страната и нови войни. Хората все още са обиждани или дори атакувани заради тяхната религия, техните имена, особено на места, на които са се водили най-ожесточените битки", казва студентката по физика от Сараевския университет Сабина Ходжич.

Докато Саня Гачич, която има малък бизнес и живее в град Теслич, Република Сръбска, посочва, че независимо че през 2021 г. Наказателният кодекс на страната е променен, като се забранява и наказва отричането на геноцида и възхвалата на военни престъпления, официалните власти в Република Сръбска продължават да го отричат. В момента президентът на Република Сръбска Милорад Додик, който постоянно изтъква връзките си с Москва и Белград, се заиграва с отцепването на Република Сръбска от състава на Босна и Херцеговина, като настоява за създаването на паралелни институции в сръбската съставна част на страната.

Големият въпрос е дали Босна и Херцеговина ще успее да устои на предизвикателствата на времето. Въпреки желанието за промяна, страната трябва да извърви дълъг път, за да достигне до така бленуваната европейска перспектива.

Подробности можете да чуете в коментара на Наталия Маева. 


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20