Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Апостолова:

Минералните води са основната притегателна сила на град Хисаря

Извор Момина сълза - град Хисаря.
Снимка: visithisarya.com

"Преди милиони години мощни вулканични изригвания оформили земните пластове и тук потекли горещи води. Когато първобитните хора дошли по тези места заварили истинско богатство. Първоначално се страхували, но постепенно открили животворната й сила. И започнали да отправят благодарности за този безценен дар от боговете. Така възникнали светилищата, нимфеумите и баните“.

Това е страница от древната история на Хисаря, оформила богатите културни традиции тук. Градът продължава да привлича туристи с историята и етнографията си, така и с богатството на минерални извори.

Мая Апостолова (вляво) и Милена Воденичарова
"В Хисаря имаме 22 минерални извора с различен физико-химичен състав и температура, което ги прави подходящи за профилактика на различни заболявания“.

Това казва в интервю за БНР Мая Апостолова, организатор "Работа с публики" към археологическия музей в Хисаря.

Хисарската вода, бликаща от изворите в града притежава няколко характеристики - тя е бистра, безцветна и приятна за пиене, като попада в категорията на слабо минерализираните води с 7,9 PH до 9,10 PH. Съдържа ценни магнезиеви, калциеви, флуорни, хидрокарбонатни и сулфатни йони или т.нар. метални йони. Това я прави подходяща да се използва за питейно лечение на бъбречно-урологични, жлъчни, стомашно-чревни и ендокринни заболявания. А с балнео процедури се повлияват добре костно-ставни и кожни заболявания, допълва тя. 

Извор Момина сълза  

Минерален извор Момина сълза - град Хисаря.

Около извора се носи легенда, според която по време на османското робство в харема на местния бей била доведена красива българска девойка. Една вечер той я унизил, като я накарал да сервира на гостите му гола. Но девойката, след като сервирала, го ударила с подноса по главата и го убила. Разбира се, това дело не останало безнаказано – смелата българка била хвърлена на клада, а щом започнала да гори, две сълзи се търкулнали от лицето й. Според легендата, от мястото, където паднали сълзите, бликнал лечебен извор.

 В състава на вода на този извор има много микроелементи – манган, цинк, кобалт, мед и други. Казват, че това е най-вкусната вода в Хисаря, като се използва за питейно лечение предимно на стомашно-чревни неразположения. 

 Извор Момина баня 

Извор Момина баня в град Хисаря.

Вода, което тече от извор Момина баня няма мирис и се отличава с най-високо съдържание на радон. Това я прави особено подходяща за лечение на бъбречно-урологични заболявания и проблеми с опорно-двигателния апарат. С нея могат да се правят и радонови инхалации, които помагат при различни заболявания.

През 1882 г. се провеждат първите изследвания на състава на минералните води в България върху извор Момина баня. Тогава княз Батенберг издава указ за експлоатация на хисарските бани с което се поставя началото на организираното балнеолечение в страната.

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отличниците в края на учебната година

Един невероятен клас от СМГ постигна 99,32 среден успех на матурите

Срещаме слушателите на предаването "Нашият ден" с един невероятен клас от СМГ "Паисий Хилендарски", постигнал среден успех на матурите 99,32 точки от възможни 100 . Класният ръководител и учител по математика г-жа Елена Киселова разказва за пътя към блестящия резултат, в който не липсва критика към българската образователна система. От общо..

публикувано на 18.07.24 в 11:53
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11
Доц. д-р Красимира Христова

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време?

За пореден път днес почти цялата страна е обхваната от червен код поради опасни горещини – между 38 и 43 градуса. Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време –  слушателите на Lege Artis съветва доц. д-р Красимира Христова , кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика. Горещините..

публикувано на 17.07.24 в 13:27
Обща снимка на участниците

Над 300 младежи заявиха: Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена

Росена Добрева от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Наградата, придружена с предложение за месечен стаж, на Росена Добрева връчи генералният директор на Българското национално радио Милен Митев. За участието в конкурса,..

публикувано на 17.07.24 в 10:44

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25