Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Владина Цекова откри в град Аванос стомни за… сълзи

Мистичните комини на феите в Кападокия са на повече от 13 милиона години. Те са толкова красиви и причудливи, че колкото и често да се връщаме при тях, винаги ще ни изумяват с величествената си осанка. Може би това е причината, която тегли Владина Цекова към тази част от Анадола. Запитах я какво е да отидеш за пореден път на едно място и да го видиш с различни очи.

Редакторът на телевизионни предавания Владина е омагьосана от духа на 30-те старинни християнски църкви в Кападокия, но и от душевността на местните хора.


Древна легенда гласи, че там всяко момче преди да се ожени задължително изучава грънчарския занаят, защото трябвало да извайва съпругата си както вае глината. А всяко момиче – да тъче килими, за да знае как се връзват възелчетата на семейния живот. Владина Цекова не беше чувала този поетичен мит, но пък е имала безброй запомнящи се срещи в страната на хубавите коне, както се превежда името на Кападокия. И в градчето Аванос е открила необичайни стомни… за сълзи.


Чавушин, Гьореме, Юргюп,Ортахисар, Учхисар, Аванос, Невшехир... Имената на градчетата в Кападокия се топят в устата като турски сладкиш. А сладките приказки на Владина Цекова за поредното ѝ посещение в Анадола ще ни накарат и ние да се размечтаем за полет с балон над Комините на феите. И да отскочим до танцуващите дервиши в Коня, разбира се.

Снимки - Владина Цекова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дяволът в европейската култура: епизод 3 – Срещата с дявола

"Само молитви и пост в пустинята могат да изкоренят духа на злото от човешкото сърце", пише Маргарет Дженингс за ранните християнски отшелници. За съжаление, добавя тя, по стара библейска, старозаветна традиция злите духове обичат да се скитат именно в пустинята. Третият епизод от демоничното издание на Радиоенциклопедията, посветено на дявола в..

публикувано на 08.12.23 в 16:30
Анна Мария и Георги Еленков

За децата в конфликт със закона

За повечето хора те априори са осъдени престъпници. Без значение дали става дума за противообществени прояви или за извършени престъпления. За някои медии пък те просто са част от "пикантните теми", за които има готови етикети и стандарти за отразяване, без значение как това "отразяване" влияе на "малкия престъпник". За институциите..

публикувано на 08.12.23 в 15:05

На 67 да се изкачиш до базовия лагер на Еверест

Албена и Павел Благеви гостуваха в "Покана за пътуване", след като изкачиха Килиманджаро и веднага щом изминаха 779-те километра на Камино. Преди броени дни те се завърнаха от най-високо място. Долетяха от Непал със сертификати, че са достигнали до базовия лагер в подножието на Еверест. Как да не ги покани за разговор човек?! Запитах ги ще бъде ли..

публикувано на 07.12.23 в 09:15

Бургас в историята, в културата и в историята на културата

Предаването е посветено на Бургас – градът, който празнува Никулден като свой празник. Но дори да не беше празникът, Бургас заслужава да бъде тема на предаването, защото е едно от българските места, в които история и култура се преплитат осезаемо, оформяйки народностни възли, които ни крепят и като българи, и като човеци. За да разберем кои са..

публикувано на 06.12.23 в 17:15

PISA 2022 – провалът е налице, какво правим

На 5 декември бяха обявени резултатите от последното изследване на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) от 2022 г. с акцент върху математическите умения на 15-годишните. Изследването е разработено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) като международно стандартизирано оценяване на функционалната..

публикувано на 06.12.23 в 08:00