Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Асенова:

Колко горещо е политическото лято в Северна Македония?

Предстои прегрупиране на албанските партии на политическата сцена в Скопие

| Коментар
Райна Асенова
Снимка: http://e-novinar.com

Най-важното е да не се свързват отношенията между феновете с отношенията между държавите или някакви етнически групи или народи, защото това е отделен свят на феновете и ако позволим толкова лесно да се правят взаимовръзки и преливания, само ще навредим на отношенията, заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, цитиран от МИА.

"Последното, което медиите съобщиха по този въпрос, е, че нападателят е идентифициран, но се издирва. Той все още не е задържан, а друг е въпросът колко време е необходимо да бъде намерен и задържан един такъв нападател."

Това казва Райна Асенова, журналист, балканист и директор на Дирекция "Балкани“  в БТА. Тя допълва, че се съмнява в целеустремеността на македонската полиция да се заеме сериозно със случая. Прави впечатление, че решението на българските власти да не допуснат фенове на "Шкупи", македонския отбор, който утре вечер трябва да играе у нас с "Левски". Тълкуват това като страх от страна на българите.

Вицепремиерът на Република Северна Македония Артан Груби съобщи, че заедно с всички министри от Демократичния съюз за интеграция е подал оставка пред премиера Димитър Ковачевски. Оставките са подадени условно и трябва да бъдат активирани в момента, в който опозицията гласува предложените поправки в конституцията и те влязат в сила.

Райна Асенова припомня, че преди два месеца на лидерска среща между премиера Ковачевски и лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски беше казано, че основното условие опозиционната партия е да подпише конституционните промени е оттеглянето на министрите от Демократичния съюз за интеграция. Ардан Груби и Буяр Османи съобщиха, че има такова решение и оттеглят подписите на петимата министри от тази партия.

Второто условие на ВМРО-ДПМНЕ е свикване на предсрочни парламентарни избори. Управляващите не отстъпват, още повече че редовните избори за нови 120 народни представители предстоят през пролетта на 2024 г.

Председателят на най-голямата дясна партия в Северна Македония Християн Мицкоски настоява час по-скоро да дойде на власт. Тъй като социологическите проучвания сочат, че именно тази политическа формация се радва на висок рейтинг.

В Демократичния съюз за интеграция се наблюдава разцепление, независимо от факта, че това е най-голямата албанска партия в Северна Македония. Една група депутати около досегашния заместник-председател на партията Изет Меджити се отцепиха. На 13 август те ще обявят нов политически проект, към който се очаква да се присъединят членове от останалите опозиционни албански партии. Съвсем логично се очаква прегрупиране на албанските партии на политическата сцена в Северна Македония.

"Всички албански партии са за ускорена евроинтеграция на страната и предупреждават, че ако това не стане, има сериозна опасност догодина изобщо нещата да отидат в задънена улица“, посочва Райна Асенова.

Без да има реално приети конституционни промени, е невъзможно започване на преговорната процедура за членство в ЕС.

"Обществото е доста разделено. Македонците не са въодушевени от тези промени в Конституцията. Сигнал за това е нарастващата подкрепа за ВМРО-ДПМНЕ“, коментира Райна Асенова.

Според нея трябва да се променят учебниците и да се прекрати тази кампания на очерняне на съседите. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25

Росена Добрева: За толерантността и спасяването на българските евреи

16-годишната  Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели  Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. За човечността, толерантността и героизма на българите в спасяването на..

публикувано на 20.07.24 в 10:30
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Ан-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава семейство. Ан-Мишел свири на пиано от 5-годишна, а от миналата година свири на орган в..

публикувано на 19.07.24 в 12:57

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52