Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриване на таланти:

Лятната академия на НХА за деца и ученици с 14-о издание

4
Снимка: nha.bg

Това лято Националната художествена академия организира 14-ото издание на "Лятна академия за деца и ученици". Дългоочакваният проект е в разгара си и предлага уникални възможности за творчество и обучение. Мария Ландова, ръководител на инициативата тази година, сподели в интервю за "Нашият ден" повече за програмата и как децата и учениците могат да се включат.

"Лятна академия за деца и ученици" е специален ваканционен проект, целящ да предостави разнообразни възможности за развитие и забавление. Мария Ландова уточнява, че проектът е добре насочен и е конструиран с грижа, за да отговори на интересите и нуждите на участниците.

Тя споделя в предаването още, че на територията на "Шипка" 1, близо до Националната художествена академия, се провеждат 27 ателиета. Особеността на този годишен курс е включването на нова локация – ул. "Цариградско шосе" 73, където се намира Факултетът за приложни изкуства. Там дебютират 10 ателиета, насочени към деца във възраст от 6 до 13 години.

В предаването тя подчертава още, че мястото предлага уникална атмосфера, сред дъбова горичка, което прави преживяването на участниците още по-специално.

“Самите деца са тези, които избират в кое ателие да се включат“, казва Ландова. Родителите, от своя страна, могат да решат дали този опит е подходящ за техните деца.


Лятна академия за деца и ученици в НХА

Програмата на "Лятна академия за деца и ученици" включва широка гама от ателиета, които позволяват на участниците да се изразяват чрез изкуство, дизайн и творчество. Този проект предоставя възможност за децата и учениците да открият и развият своите таланти, като същевременно се наслаждават на летните дни и нови приключения.

Повече информация за програмата и начините за участие - слушайте интервюто с Мария Ландова в звуковия файл.

Снимки: НХА
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51

Жителите на Своге и Божурище се обединяват срещу добива на злато

Жителите на Своге и Божурище се обединяват срещу добива на злато. В "Нашият ден" чуваме гласовете на граждани и представители на местната власт, както и откъси от филма "Призраци от мините – завръщащата се заплаха от рудодобив в община Своге". Събеседници в разговора са  Екатерина Петрова , адвокат и управител на клона на сдружение "Ти решаваш" за..

публикувано на 02.10.24 в 09:32
Центърът на село Арчар

От древния град Рациария до днешното село Арчар

Арчар е най-голямото село в област Видин, с население от около 2700 човека. То има двойно повече жители, отколкото общинския му център град Димово. Селото е разположено по поречието на река Дунав между градовете Видин и Лом. Населеното място е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. Създадено е през II век като постоянна станция..

публикувано на 02.10.24 в 09:10

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10