Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Артефир" директно от "Аполония", Созопол

Венета Нейнска почита Димитър Ненов с клавирен рецитал на "Аполония"

Пианистката Венета Нейнска ще изнесе клавирен рецитал днес от 19 часа в Археологическия музей в Созопол на "Аполония".

Завършила е Музикалното училище в родния си град София с награда за най-високи постижения – Национална диплома, Венета продължава образованието си при Джон Пери в Южнокалифорнийския Университет в Лос Анджелис, Калифорния и след това при Джоан Хавил в училището по музика и драма “Гилдхол” в Лондон, Великобритания. Основно влияние върху нейното развитие като музикант оказва обширната работа с българските пианисти Гина Табакова и Веско Стамболов, както и майсторски класове с изтъкнати музиканти като Имоджен Купър, Джеръм Ловентал, Алексей Наседкин, Доминик Мерле и други. 

Венета Нейнска е страстен защитник на музикалното наследство на българския композитор, пианист и архитект Димитър Ненов. Тя проучва задълбочено живота и творчеството му и заедно с режисьора Ясен Харалампиев създава успешен музикално-документален филм за легендарния артист. Филмът включва единствения оцелял запис на Ненов – смятан за най-значимия български пианист на всички времена. 

Сибила Лилова ни среща с пианистката Венета Нейнска на "Аполония" Чуйте разговора от звуковия файл.

Известна със своите изключително креативни и вълнуващи проекти, пианистката Венета Нейнска е един от най-емоционално ангажиращите и интелектуално завладяващи пианисти на своето поколение. Нейните фини и обмислени интерпретации на кратки пиеси в соловия албум Brevitas, елегантна поредица от черно-бели музикални видеоклипове и задълбочени интерпретации в интегралното й изпълнение на клавирните сонати от Франц Шуберт са сред многото завладяващи пианистични начинания, които Венета е предлагала на своята заинтригувана публика.

Венета Нейнска в кадър на Аnton Chalakov от концерта В търсене на Димитър Ненов

"Димитър Ненов и измеренията на изяществото“ е представен като част от кино-концерт в различни европейски столици и е свободно достъпен със субтитри на пет езика в YouTube канала на Венета. Специално за филма, пианистката осъществява рядък запис на клавирната музика на Ненов, а дигиталният албум "Димитър Ненов“ е достъпен в големите стрийминг платформи. Той включва шедьовъра на композитора "Тема и вариации“ и неговата безкрайно трудна технически Токата.

Снимки – "Аполония" и  кадър на Аnton Chalakov от концерта "В търсене на Димитър Ненов"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмил Тодоров

Отзвук от вечерта на "Аполония" в памет на Людмил Тодоров

Две книги на Людмил Тодоров – сборникът с три новели "Посланичката" и книгата с четири неекранизирани сценария "От какавидата до пеперудата. Незаснето" – бяха представени по време на "Аполония" в памет на светлата творческа личност, която напусна този свят миналата година. В репортаж за "Артефир" чуваме думите на Златна Костова, Георги..

публикувано на 05.09.24 в 12:32

Холивудската филмова индустрия отвътре в книгата на Владимир Тодоров

Владимир Тодоров ще представи на "Аполония" книгата си "Холивудобългарин. В страната на илюзиите". Предговорът е на Чавдар Гюзелев, който е автор на фотографията и художник на корицата. Ето какво четем в него: "Това, което ще прочетете в тази книга, е наистина изживяно от Владо, без украшения." Както пишат пък издателите, в автобиографичната..

публикувано на 05.09.24 в 13:35
Петър Стоянов

Петър Стоянов с видеослово на изложба за Батенберг в Скопие

Два дни преди официалното откриване на изложбата "Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба" в Регионалния исторически музей в Пловдив, вариант на експозицията бе представен в Българския културно-информационен център в Скопие. Директорът на центъра Антония Велева с размах и ентусиазъм организира всеки детайл от тържеството, на..

публикувано на 05.09.24 в 12:00
Алек Попов

Тази вечер "Аполония" почита Алек Попов

Тази вечер (5 септември) в рамките на литературната програма на "Аполония" ще бъде почетен непрежалимият Алек Попов – писател, драматург, сценарист, директор на дом-музей на детската книга "Ангел Каралийчев", главен редактор на сп. "Родна реч" и човек, дал изключително много на хората около себе си. За личността, творчеството и неподражаемото..

публикувано на 05.09.24 в 11:14
Захари Карабашлиев

За историческите рани и литературното пречупване на травмата

Българинът се стреми към историята, усеща я като нещо много важно и същевременно не я познава и не успява да отработи травматичното миналото.  Именно литературата и романи като "Рана" от Захари Карабашлиев ни позволяват да влезем във времето и да пречупим травмата. Авторът на романите "18 % сиво", "Жажда", "Опашката", "Хавра" и "Рана"..

публикувано на 05.09.24 в 10:13