Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Костов

Талантът те прави по-различен от останалите

Каузата на талантливия пианист е младите хора да се върнат в концертните зали

Виктор Костов, пианист
Снимка: Личен архив - ФБ, Виктор Костов

Виктор Костов докосва пианото, когато е в детската градина. Една от учителките забелязва, че има слух и схваща нещата бързо. И така, той започва да посещава частни уроци по пиано. Неговата тогавашна преподавателка препоръчва да се насочи към музикално образование и така той попада в  Националното музикалното училище "Любомир Пипков", за да се превърне в днешния млад талант.

"През годините съм имал много пъти в които не ми е харесвало, било ми е досадно. Цялата тази работа всичките тези часове, които трябва да прекараш на инструмента, за да извадиш това, което трябва. Но веднъж видиш ли една пълна зала с хора на крака, които ти ръкопляскат, които ти се радват, които те гледат с една топлина и любов. Тогава виждаш, че всичко си заслужава", споделя пианистът.

Водещата Таня Любенова с пианиста Виктор Костов в студиото на

Той допълва, че е пътувал много, имал е най-различни участия. Запознал се е с прекрасни хора благодарение на музиката. Съдбата го среща с  преподавателка му проф. д-р Борислава Танева, но не забравя да спомене и първата си учителка по пиано Мария Богданова. Именно те допринасят за развитието на талантливия млад изпълнител, не само като пианист, но и като човек.

Страстта му към баскетбола едва не прекъсва кариерата му. Заради травми, пропуска няколко конкурса и концерти. Тогава Виктор Костов осъзнава, че талантът не работи толкова добре и трябват усилия.

"Талантът се проявява в завършения продукт. Когато вече си подготвил една програма и искаш да  я представиш, тогава талантът може да те направи по - различен от останалите", казва музикантът.

На сцената всичко идва от сърцето. Пръстите и ръцете са изразното средство чрез, което възпроизвеждаш.

На сцената всичко идва от сърцето. Пръстите и ръцете са изразното средство чрез което възпроизвеждаш.

"Най-важното е да можеш да почувстваш музиката, защото почувстваш ли я ти много по-лесно я предаваш на публиката и тя да я почувства", посочва Виктор Костов.

Младият пианист твърди, че музиката е нещо съкровено.

Преди няколко дни, на 1 септември 2023 г., пианистът Виктор Костов заедно с тенора Кристиян Христов изнесоха концерт под мотото "Всеки може на кино, заведи я на концерт" в зала “България". Концертът пренесе публиката в приказна реалност, в която посланието за любов и солидарност бе поднесено по изключително въздействащ начин.

"Чудехме сме се как можем лесно да достигнем и да съкратим пътя до съзнанието на младите", казва Виктор Костов.

Той допълва, че ходенето на кино има алтернатива, да присъстваш на стойностен класически концерт. 

Каузата на Виктор Костов и Кристиян Христов е да върнат младите хора в концертните зали. Когато един млад изпълнител се озове в една зала, в която в публиката има много млади хора, тогава вдъхновението е огромно.

Талантливият пианист твърди, че е търсеща личност, но не може да посочи нещо конкретно, което търси по-скоро се стреми. Стремежът му се характеризира с това, че той има своя път, има и своите постижения, които всеки следващ път, трябва да бъдат по-добри.

Посланието 

"Посланието към слушателите и към всички хора е да ги поканя да присъстват на такива концерти, за да се откъснат за малко от динамичното ежедневие, пренаситено с информация. Да останат насаме със себе си. Да могат да се пречистят и това нещо гарантирам, че ще им помогне. На следващия ден да се събудят по-пълноценно“, казва в заключение младият пианист.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Виктор Костов завършва Национално музикално училище "Л. Пипков“ през 2019. След това продължава своето обучение в Национална Музикална Академия "П. Владигеров", като в момента е студент III-ти курс в класа по пиано на проф. д-р Борислава Танева. Едва на 10-годишна възраст, той печели първия си конкурс, а именно XII Национален Конкурс "Млади инструменталисти и певци“ – "Светослав Обретенов".

През 2011г. в Виктор Костов печели първа и специална награда "Орфей“ на Международния конкурс за "Млади изпълнители на класически музикални инструменти". Лауреат е на над 15 международни конкурса и концертира в в България, Сърбия, Гърция, Австрия, Малта, Беглия, Сингапур и др.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56

Вечер с ролите на Катя Попова

На 21 януари 2024 г. се навършиха 100 години от рождението на една велика българка, която има кратък но впечатляващ живот с множество изяви у нас и по световните оперни сцени; наричана от италианската преса "българската Тебалди" – Катя Попова. Родена в Плевен, но покорила сърцата на любители и професионалисти в най-големите оперни театри и концертни зали..

публикувано на 20.07.24 в 08:10

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34