Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо домашното насилие е фокус на Световния конгрес по ехокардиография в София?

По повод Световния ден на сърцето, който се отбелязва на 29 септември, София ще бъде домакин на XXVIII Световен конгрес по ехокардиография и мултимодална образна диагностика. Авторитетният научен форум ще се проведе от 29 септември до 1 октомври 2023 г. в хотел "Милениум", събирайки водещи експерти в областта на кардиологията и сърдечносъдовата образна диагностика.

Инициативата за организирането на този конгрес идва от доц. Красимира Христова, дм, която председателства организационния комитет на събитието и е председател на Асоциацията по сърдечно съдова образна диагностика.

В интервю за предаването "Нашият ден" доц. Христова споделя важността на ехокардиографията в днешната медицинска практика. Тя я определя като "очите на кардиолога" и подчертава, че това изследване трябва да се извършва незабавно след постъпването на пациента в кабинета. Със завършването на конгреса ще се обсъждат последните тенденции и нови методики в областта на ехокардиографията, които могат да помогнат за по-добра диагностика и оптимално лечение.


Една от основните цели на събитието е да се подчертае ролята на кардиолозите в диагностиката на сърдечно-съдови заболявания. Те могат да насочат пациентите към правилното лечение, което може да включва и неинвазивни методи, за да се избегнат ненужни оперативни процедури.

Изразената грижа за сърцето на жените също ще бъде акцентирана по време на конгреса. Изложбата "Лицата на женското сърце – превенция на сърдечносъдови заболявания при жени" ще представи 27 жени от различни професии и възрасти, фокусирайки се върху превенцията и грижата за сърцето на жените. По думите на доц. Христова този аспект на здравната грижа е от особено значение, тъй като проучвания във водещи медицински издания показват, че жените подложени на насилие, са изложени на по-голям риск от депресии и сърдечно-съдови инциденти.

Световният конгрес по ехокардиография и мултимодална образна диагностика в София обещава да бъде важно събитие за специалистите в областта на кардиологията и образната диагностика. Този форум ще предостави възможност за обучение и споделяне на най-новите научни и медицински разработки, които ще помогнат на лекарите да подобрят грижата за сърцето на пациентите си.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Центърът и кметството в село Илинден

Известните личности на село Илинден

Хаджидимовското село Илинден е последното населено място, преди границата ни с Гърция. В близост до него е изграден ГКПП Илинден - Ексохи. Разположено е в северните склонове на планината Стъргач и се намира на 14 километра от общинския си център Хаджидимово и на 18 километра от град Гоце Делчев. До 1951 година името на селото е Либяхово. През XIX..

публикувано на 09.12.23 в 09:45
Емилия Димитрова-Данкова  (вляво) с адвокат Лора Георгиева от АКФ

Регионалната журналистика и битката ѝ с вятърните мелници – докога?

За четвърти път Антикорупционният фонд връчи наградата си "Червена линия". Получават я журналисти от печатни издания, електронни и онлайн медии, които чрез свои материали са осветили случаи на корупция и са допринесли за утвърждаване на принципите на върховенство на правото в България. Емилия Димитрова от платформата "За истината " спечели..

публикувано на 09.12.23 в 08:50
Йосеф Хадад

Когато е удобно лицемерно да мълчиш

Два месеца след кървавия погром на терористичната организация "Хамас" над мирните жители от Южен Израел, в който бяха убити и разпознати останките, към този момент, на повече от 1200 души, два месеца след като бяха отвлечени 240 мирни граждани – бебета, деца, жени и мъже – и когато дни след връщането на част от заложниците те започнаха да говорят за..

публикувано на 08.12.23 в 15:45
Снимката е илюстративна

Доброволна делба – справедливо разпределение

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Иван Пейчев от София е съсобственик на своята сестра на едно дворно място във вилна зона Банкя с площ около 1700 кв.м. От една година между двамата тече една кореспонденция във връзка с делба на този имот. Цели се доброволно..

публикувано на 08.12.23 в 14:10

Честит празник, студенти!

Българските студенти отбелязват своя празник. Този ден е символичен за всички, които се стремят към знание и образование. Историята на студентския празник се свързва с инициативата на проф. Иван Шишманов през 1897 г., когато той предложил да се установи специален ден за висшите училища в България. През 1902 г., след решение на Академическия..

обновено на 08.12.23 в 13:11