Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Апликация за телефон ще разпознава инсулт. На какъв етап е разработката?

| обновено на 21.09.23 в 09:20
Снимка: Pixabay

Инсултът е сериозно заболяване, което засяга хиляди българи всяка година. Над 45 000 души годишно се диагностицират с инсулт, а животът на над 5500 от тях завършва в болница. Статистиката не оставя съмнение – инсултът е нарастващ проблем в страната.

На фона на тази тревожна статистика фондация МОСТ (медии, общество, семейство, традиции) организира среща с медиите в курорта "Албена", където беше представена новината за разработката на апликация, която ще може да разпознава състоянието.

В ефира на "Нашият ден" доц. Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт, разкри подробности за този важен проект. В предаването доц. Калпачки потвърди статистика за случаите на инсулта у нас и подчерта важността на изработването на регистър за този вид заболяване. Той сподели, че липсата на такъв регистър затруднява обучението на лекарите.

Д-р Росен Калпачки

По неговите думи новата апликация за мобилни телефони представлява възможност за обучение на изкуствен интелект за симптоматиката на инсулта. Доц. Калпачки обясни още, че апликацията използва различни възможности на съвременните телефони, включително лицево и гласово разпознаване. Тя има за цел да разпознае симптоми на инсулт и да предупреди пациента или неговите близки, дори преди той сам да осъзнае проблема. Времето при инсулта е критично, и тази апликация може да спаси животи, като осигури бърза реакция.

Важно е да се подчертае, че разработката на приложението изисква значително количество данни и обучение на изкуствения интелект. За тази цел невролозите и специалистите в областта на инсулта трябва да предоставят достатъчно информация и случаи, които да бъдат използвани за обучението на системата.

България е на първо място по смъртност от инсулти

По думите на доц. Калпачки апликацията се разработва с идеята да бъде пасивно приложение, което няма да изисква активиране при всяко ползване. Тя ще следи активността на потребителя и ще реагира автоматично при откриване на предупредителни симптоми.

В предаването доц. Калпачки информира също, че все още не е ясно кога точно апликацията ще бъде завършена и достъпна за широката общественост. 

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зорница Русинова

Зорница Русинова: ИСС беше една от първите стъпки за демократизация на обществото

България е първата страна от т.нар. “нови страни членки в ЕС“, която създава свой Икономически и социален съвет (ИСС). Той е платформа за постигане на съгласие между работодатели, синдикати и неправителствени организации. Преди 20 години, на 10 декември, е било първото заседание на Съвета, сподели в интервю за БНР Зорница Русинова, неговият..

публикувано на 28.11.23 в 11:43

Докъде стигна инициативата за строеж на български православен храм в Лондон?

Световният ден на състраданието, който се отбелязва на 28 януари, се превърна в повод за размисли и инициативи по цял свят. Този ден е посветен на идеите за мир, любов и разбирателство, вдъхновявайки хората да се обединят в доброто и да подкрепят благотворителни инициативи. Една от тези инициативи се осъществява в Обединеното Кралство, където..

обновено на 28.11.23 в 11:00

Тракторист от Попово попадна на запазен римски гроб

В един обикновен ден, когато тракторист от Попово започва да оре нива, никой не си представя на какво открития ще се натъкне ралото на трактора.  Този момент би могъл да се нарече епизод от живота, в който археологическият сезон в региона не успя да приключи поради ново и вълнуващо открие. Археолозите бързо се включват в проучването на..

обновено на 28.11.23 в 09:19

Книга разказва за земната градина на Света Богородица

Книгата "Света гора – Атон. География на духовността. Фотопис на един географ“ представя над 600 фотографии от най-свещеното място за православния свят. Автор е проф. д-р Румен Пенин, дългогодишен преподавател в Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и член на Българското географско дружество. В продължение на дълги..

публикувано на 27.11.23 в 12:40

Празнично пазаруване и пътуване – за какво да бъдем бдителни?

Коледното и Новогодишното пазаруване, както и пътуванията в този период от годината, представляват предизвикателства за потребителите. Соня Спасова, директор от Европейския потребителски център, споделя някои важни съвети и препоръки, които могат да помогнат на хората да се справят по-лесно с тази задача. Соня Спасова изтъква, че основните..

обновено на 27.11.23 в 11:05