Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мечта, наречена Тарфа

"Мечта, наречена Тарфа" е най-новата книга на Юлия Дивизиева, събрала разкази и поезия. Редактор и издател е Румен Леонидов, а на корицата е илюстрация на картина от художника Миню Бонев.

Вдъхновител на авторката е морето. Морето като незабрава.

***

Виждам в дълбокото на морето,
Сигурно съм била амфибия.
Чувам диханието му от дъното,
навярно съм била риба.
Усещам го мокро и хладно по кожата си-
Солен отпечатък от времето,
 когато съм била мида.
Сега седя на брега,
Дори не мога да плувам
И съм само твое отсъствие.
Но те виждам,
Вдишвам те,
И те чувам,
Мое толкова сухоземно присъствие!

 Юлия Дивизиева

Премиерата на "Мечта, наречена Тарфа" предстои през октомври. 

Димитрина Кюркчиева покани в "Артефир" Юлия Дивизиева да представи книгата си. 

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С цветовете на Надежда Чипева

Надежда Чипева е едно от най-силните присъствия в съвременната българска репортажна фотография. Камерата ѝ е запечатала героите и събитията – емблематични за годините на така наречения "Български преход".  Снимки – Надежда Чипева

публикувано на 28.11.23 в 18:33

"Празна е стаята на удоволствието" – пътуване във вътрешния свят на човека

"Празна е стаята на удоволствието" е втората част от трилогията на Emergency Theater, в която творческият екип продължава да изследва аспектите на празнотата, които са като "гилотина“ за желаното удоволствие – този път в много интимен контекст. Представление-изследване, което има за цел да отвори публично крехки и неизречени болестотворни аспекти на..

публикувано на 28.11.23 в 16:52

Какво остава да видим на Киномания 2023

След редица широко посетени прожекции в зала 1 на НДК 37-ото издание на Киномания продължава до 3 декември в София, в Пловдив и във Варна, както и в Neterra TV+. Предстои да гледаме филмите на Хаяо Миядзаки, Тайка Уайтити, Фернандо Труеба и Хавиер Марискал и много други. Във втория фестивален уикенд на тазгодишната Киномания на най-големия киноекран..

публикувано на 28.11.23 в 16:40
Светлозар Желев и Анна Лазарова

За четенето с удоволствие

"От авторите и читателите за книгите и четенето" е издание, съставено от Светлозар Желев и Анна Лазарова, което събира 42 лични разказа от известни съвременни наши писатели, автори, журналисти, които си припомнят своите първи стъпки в полето на четенето. Те отговарят и на анкета, в която споделят важните за тях заглавия, онези, които помнят цял живот..

публикувано на 28.11.23 в 16:10

Малък куклен театър "Слон" разкрива тънкостите на водния куклен театър

Предстоят премиерите на най-новите уъркшопи за воден куклен театър. Заглавията са "Хидродинамични особености при създаването на обекти за водна среда" и "Техники на производство на кукли за воден куклен театър" на доцент доктор Мирослав Цветанов и екипа му от Малък куклен театър "Слон" ще бъдат представени на 29 ноември 2023 г. Събитията ще се..

публикувано на 28.11.23 в 15:25