Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прозорци към подземния свят в Нощта на учените

Подземното богатство на българските пещери е сред акцентите в програмата на Националния природонаучен музей в нощта на учените

7
Снимка: Виолета Желязкова

Преди 145 години, в годината на Освобождението – 1878, са открити първите пещерни животни в България, а около век по-късно вече са съобщени над 860 вида обитатели на българските пещери, което нарежда страната ни на едно от челните места в списъка на страните с най-богата и разнообразна подземна фауна в света.

Има ли какво още да се открива или пещерната фауна вече е открита и описана. Оказва се, че едва сме открехнали прозореца към необятните тайни на подземния свят у нас.

В пещерите не само се записва историята на земята в продължение на милиони години – всеки катаклизъм, наводнение, засушаване или земетресение, но светът на пещерите е тясно обвързан с човешката дейност на повърхността. Искърският пролом, например, един от първите райони в който започват биоспелеологичните проучвания преди 100 години е изглеждал напълно различно. Огромни стада са пасли в откритите пространства. Сега на тяхно място има гора и рядко в района могат да се видят кози или овце. Остава загадка как тази промяна на повърхността – от замяната на тревните местообитания с гори, различните химични вещества попадащи с човешката дейност под земята или урбанизирането на земята на повърхността се отразява на организмите под земята.


Предизвикателствата пред съвременната биоспелеология са един от фокусите на програмата, с която Националният природонаучен музей се представя в нощта на учените на 29 септември.

Ще има и други любопитни презентации, от които ще научим какво са ксилариалните гъби, какви процеси протичат в ледените езера на Антарктика, а също какво се случва, когато даден животински вид се завърне на някогашното си местообитание о след близо 150-годишноотсъствие с лекцията "Завръщане или инвазия", за бобрите по поречието на Русенски Лом.

Разбира се, ще има и множество ателиета и работилници, а за акцентите в програмата чуйте доц. Николай Симов и доц. Марио Лангуров от Националния природонаучен музей и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.


Снимки – Виолета Желязкова, Станимира Делева
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Джина Дундова-Панчева

Здравословен начин на живот – гаранция за здрави деца

Бременните жени и родилките са изключително грижовни към бебетата си. Но за съжаление, съществуват някои обстоятелства извън техния контрол, които могат да доведат до необратими последствия. Едно от тях е церебралната парализа (ДЦП), известна още като мозъчна парализа, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева. Инфекции..

публикувано на 03.03.24 в 08:10

В търсене на мирния път за справяне с насилието в училище

Няма едно решение, казва училищната психоложка Анет Маринова. Тя е част от Професионалната общност за приобщаващо образование, обединяваща учители, директори, психолози, логопеди, педагогически съветници, медиатори и университетски преподаватели, търсещи заедно решения за сложни казуси от практиката си. Срещите на професионалисти с различни..

публикувано на 02.03.24 в 08:35
Институт по полимери - БАН

Ерик Димитров е тазгодишният носител на наградата "Изявен млад учен в областта на полимерите"

За 21-ви път на 1 март в Института по полимери в БАН, Съюза на химиците в България и Българското полимерно дружество, организират тържественото връчване на наградата, на името на проф. Иван Шопов – "Изявен млад учен в областта на полимерите". Иван Шопов е бил дългогодишен директор на Института и учредител на тази награда, уточни по програма "Христо..

публикувано на 01.03.24 в 14:25
Елжана Енчева (вляво)

Елжана Енчева за втори път печели конкурса "Млад предприемач в науката"

Елжана Енчева, докторант в катедра "Неорганична химия" на Факултета по химия и фармация, спечели за втора поредна година, първа награда в тазгодишното издание на конкурса "Млад предприемач в науката", организиран от Научноизследователския сектор на СУ "Св. Климент Охридски". Тя получи финансиране от 10 000 лв. за проекта "Енергоспестяващи мазилки"...

публикувано на 01.03.24 в 08:15

За гуобауното поуожение и ленивото "л"

Ако в края на миналия век езиковеди наблюдават отделни случаи на произнасяне на звука "л" като "у", днес те говорят за масово явление в речта. Вече е рядкост да се чуе "нормативното" българско "л". Въпреки някои мнения, че проблемът се дължи на диалектни особености, експерименти и наблюдения, проведени в различни части на страната, показват..

публикувано на 29.02.24 в 16:42