Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България – сред последните по брой трансплантации. Защо нещата не се случват у нас?

Пред 27 години Съветът на Европа постави началото на традицията за отбелязване на Европейски ден на донорството и трансплантацията, който тази година ще се проведе на 7 октомври. Този ден служи за напомняне на важността на даряването на органи, тъкани и клетки, и разкрива предизвикателствата, пред които се изправят пациенти и медицински специалисти.

Трансплантацията на органи, тъкани и клетки представлява един от големите успехи в историята на медицината. Това медицинско постижение създава възможности за спасяване на животи и подобряване на качеството на живот на много хора. Но зад всяка успешна трансплантация стои тежка лична история и огромно предизвикателство.

В материал на журналиста Полина Тодорова, майка на 23-годишен младеж, загубил битката си със сърдечна недостатъчност, споделя своята история. Тя се казва София Пенчева и разказва за борбата си в търсене на сърце за нейния син и за несправедливостта, че като майка трябва да се изправи сама пред системата, за да спаси живота на детето си.

"Аз не търсех резервна част за колата си, а сърце за сина си. Не може аз да се моля на болницата синът ми да бъде включен в спешна листа на чакащите, не може аз да посещавам всяка сутрин Изпълнителната агенция “Медицински надзор“ и да настоявам всекидневно да подават искане към всички болници и големи координационни центрове, за да се търси сърце. Това не е моя работа!“, споделя тя в материала.

Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония и журналист от Националното радио, коментира случая и подчертава, че проблемът с недостига на органи не е ограничен само до България, а е актуален в цяла Европа. Тя подчертава, че Европейският ден на донорството има за цел да обясни на обществото важността на даряването на органи и тъкани.

Маева споделя и свой личен опит като пациент, който е чакал в списък за трансплантация. Тя разкрива дългото и изпълнено с тревожни моменти чакане на подходящ орган. По нейните думи този период е изпитание за психиката на човека, който трябва да се поддържа в добра физическа и психологическа кондиция.

"Аз чаках 11 месеца за орган. Като чаках в листа на чужда държава и като чужд гражданин не ползвах никакви предимства. Когато настъпи "денят трансплантация", както аз го наричам, преди мен е имало двама австрийски граждани, които по някакви причини не са били подходящи. Аз бях третата, на която се обадиха координаторите по донорство и така чудото се случи“, разказва Маева. 

Като човек, имащ поглед върху системите и структурите, които управляват трансплантациите, Наталия Маева подчертава необходимостта от политическа воля и финансиране, без които няма как да се подкрепи системата. Тя апелира за създаване на изпълнителна агенция по трансплантациите, която да бъде посветена изцяло на този въпрос.

България се изправя пред сериозни предизвикателства в областта на трансплантациите и се намира на едно от последните места по брой извършвани трансплантации в ЕС. Сибила Маринова, координатор по донорства в областната болница във Велико Търново "Д-р Стефан Черкезов", споделя, че проблемът в България е предимно организационен. “Липсата на донорска идентификация в болничните донорски бази е основният проблем“, посочва тя. По нейните думи често не се разпознават случаите на тежко мозъчно увреждане и мозъчна смърт, което затруднява процеса на даряване на органи.

В ефира на предаването тя изброява трите важни критерия за това да стане един пациент донор: мозъчна смърт, съгласие от страна на близките и органите да бъдат годни за трансплантация.

Историите на София Пенчева и Наталия Маева ни напомнят, че този процес е не само медицинско предизвикателство, но и емоционално тежко преживяване както за пациентите, така и за техните семейства. Необходимо е да се работи върху подобряването на информацията и подкрепата, предоставяна на тях през целия процес.

Европейският ден на донорството и трансплантацията е повод за обединяване на обществото и системата на здравеопазване с цел подобряване на този критичен аспект на медицината.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25