Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да не станем жертва на романтична измама?

Какви са най-честите схеми на романтичните измами у нас и как да не станем жертва на романтична измама? И по-точно на онлайн измама. Романтичната измама онлайн е международно киберпрестъпление. Жертвите се въвличат в любовни отношения и обещания за брак онлайн и чрез емоционални манипулации, като се мотивират да изпращат големи суми пари по различни причини на своите фалшиви "любими“.

Лидия Загорова е директор на Обществото на гражданите срещу романтичните измами в България, директор на фондация "Пренебрегнати жени и деца". Пред издаване е нейната книга "Романтичните измами онлайн", която е базирана на собствен опит – съдби на жени и психологически анализ на явлението.

За това съвременно явление Лидия Загорова разказва повече в "Законът и Темида": 

"Романтичната измама онлайн е престъпление, при което съответните извършители – криминални групи или единични извършители – обикновено от други страни (оказа се, че има и българи), въвличат чрез измама и любовни манипулации жертвата си в имитация на любовни отношения, на брачни отношения, създават се отношения на довереност, любов и силна привързаност, семейство... Крайната цел е материална облага, получаване на пари или използване на жертвата за муле за пренасяне на пари, пране на пари.

В най-общия случай това е отправено към целевата група на жени, които са над 60 години – вдовици, разведени, самотни и търсещи партньор в живота. Но не само. Целевата група може да бъде и млади жени, дори и тийнейджъри, с които се злоупотребява. Общото е въвличането чрез емоционална манипулация чрез любов. Измама с романтика.

Много от хората не са ориентирани за опасностите в интернет и че не трябва да контактуваш с човек, когото не познаваш добре – да му отдаваш чувствата си и да му даваш пари. Има и измамени мъже, даже те се влюбват по-силно... отдават своите надежди, чувства и средства. 

В световен мащаб явлението е изключително мащабно – говорим за милиони пострадали и за трилиони загуби на средства от тези измами. Най-често са интелигентни жени с пари, но някои влизат в заеми и кредити...

Най-честата схема. Измамниците ползват откраднати снимки на популярни и не толкова мъже, красиви, харизматични – най-често това са реални генерали от Американската армия, спортисти, артисти или просто хубави мъже с излъчване. Най-често образите във фалшивите профили се представят като американски военнослужещи в мисии на ООН в горещи военни зони – Сирия, Афганистан, Йомен, Украйна напоследък... Други се представят за инженери на нефтени платформи, лекари... Всякакви неща. Всичко е дълбоко секретно, поради което не могат да осъществяват видеоконтакти, само понякога разговори по телефона и непрекъснат чат. Лъжите са страхотни и опашати – до получаване на пари. След въвличането на жената в тази любовна манипулация тя е готова вече всичко да даде. Жената хлътва загубва чувства, пари и всякаква перспектива за живот.

Психологически профил на измамниците. Реално зад харизматичните снимки в профила стоят най-често (без да слагаме етикет върху черната раса и африканския континент) африкански скамъри (от scam – измама, англ.), най-често от Нигерия, Гана. Също, по сведения на ГДБОП – от Того Бенин и Кот д'Ивоар. Има базирани в Индия, Тайланд, Пакистан. Има и българи, които участват в схемата, независимо дали от тук, или от някоя друга европейска държава. Най-известни са нигерийските скамъри, които от години практикуват романтични измами, с това, че са много опитни, речовити, чаровни."

Ясен Танев – експерт по киберсигурност, коментира това международно престъпление: 

"Забелязваме, че хората, които са жертва на това престъпление, се чувстват сами, изключват се от реалния живот, живеят в киберпространството или просто не могат да се адаптират в динамичния свят и заради това потъват в социалните мрежи. В тази дигитална комуникация те губят представа за това какво е истинско. Когато започнеш да не можеш да различаваш истинското от фалшивото, тогава измамниците, които много добре познават и планират човешката психология, с фалшиви профили и профилни снимки, добре изчистени истории, започват да търсят своите жертви. Преминават през един много ясен сценарий, предизвикват първо интереса, после – печелят доверието, създават емоционална връзка. В момента, в който човек е запленен и на хормонално ниво е разклатен и повярва, симулират инцидент и искат пари. Всичко това е много внимателно планирано – наричаме го "социално инженерство" – комбинация от психология и емоционален и хормонален баланс.

Най-добрият начин да не станете жертва на романтична измама онлайн е да комуникирате с истински хора. Истината е, че във Фейсбук нищо не може да бъде истинско... Моят професионален съвет – ако сте емоционално нестабилен, избягвайте дигиталните контакти и ако някой ви поиска пари, не му ги давайте. Защото любовта не се купува и не може да бъде преживяна онлайн."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Pixabay и БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Станчов

Снежина Мечева: Заветът на Иван Станчов и българското самосъзнание в чужбина

Разговор със Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище "Иван Станчов" към Българското посолство в Лондон по повод издаването на специална брошура, посветена на делото на големия български дипломат и филантроп Иван Станчов. Мечева, съосновател на Асоциа а цията на българските училища в чужбина , припознава като своя..

публикувано на 11.07.24 в 13:17
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно

За зациклянето в българската политическа система, което обещава нови избори – разговор в "Нашият ден" със социолога Кънчо Стойчев . Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма, смята Стойчев. " В демократичната система основният играч са политическите партии, но нашите не са на висотата на историческия момент и на..

публикувано на 11.07.24 в 10:02

Нуждите на технологичното предприемачество у нас

Как могат да бъдат подкрепени младите хора, които имат интерес към технологичното предприемачество в България, и защо това е важно? Доц. д-р Петко Руско в, преподавател по технологично предприемачество във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, консултатнт и ментор,  разказва в "Нашият ден" за класа по технологично..

публикувано на 11.07.24 в 09:22

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45