Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлозар Желев: Книгите са най-голямото пътуване в живота ми

Светлозар Желев
Снимка: Орлин Огнянов

"Винаги съм бил бохем. То е част от ДНК-то ми, защото баща ми винаги се е шегувал, че съм отраснал по кръчмите. Майка ми и баща ми също бяха бохеми", казва Светлозар Желев. Той е човек, който повече от 25 години се занимава професионално с книги. Но също така е и историк, издател, журналист, директор на Националния център за книгата в НДК, автор на сборници, въобще – човек с усет към езика и писането. 

Може би именно заради това той представя себе си по този начин необикновен начин – казва, че е "пристрастèн към книгите, музиката, приятелите, пътуването, към промяната, различността, пресичането на граници, към красотата, жените, удоволствията, емпатията, човечността, добротата, справедливостта, към истината, прямотата, искреността, обичта, към прегръдките, целувката, докосването, към лекотата на битието, мечтите, уважението, към историята, фантастиката, реалността, ежедневните малки радости, към погледа на човек, който ме обича и цени, към ръката на приятел, подадена в нужда, към зимата, пролетта, есента и лятото, към спомените от миналото и възможното бъдеще, към морето, към островите, към фаровете, към планините, към луната и слънцето, към звездите и облаците, към синьото и черното, към откривателството, към мъдростта в думите, към бавното живеене и бързата реализация, към всеки нов ден и всяка споделена нощ, към живота и смъртта".

Светлозар Желев с новия сборник И добавя към това безкрайно изречение с нещата, които обича, че е не е спирал да чете вече 42 години. Впрочем това негово необичайно представяне можем да видим върху няколко сборника, публикувани през последните години. И понеже Светлозар Желев е движещата сила, която стои зад антологиите "За бавното живеене и насладата от живота“, "Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали“, "България за напреднали“, "Опитай това“, започваме този разговор с въпроса дали човек се ражда с тази нагласа – да се наслаждава на живота, или това отношение се възпитава.

"Разбира се, през тези повече от 25 години, в които се занимавам професионално с книги – първоначално като книжар на площад "Славейков“, после като издател, и сега като популяризатор на българската литература, това със сигурност е най-голямото пътуване в живота ми. И то ми позволи да остана същия бохем. Вероятно и затова понякога се шегувам, че съм посветил на българската литература два бели дроба и един черен", усмихва се Светлозар Желев. С него продължаваме да говорим за насладата от живота, за бавното пътуване, за книгите и за, разбира се, за неговия сборник "България за напреднали".

Чуйте разговора на Оля Стоянова със Светлозар Желев.




Снимки –  личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23