Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ирена Илиева

Кои са общите проблеми на борбата срещу домашното насилие в Европа?

Реформата на защитата от домашно насилие е темата на предстоящата на 22 ноември приложно-научна конференция в БАН

Проф. Ирена Илиева (вдясно) и водещата Анелия Торошанова
Снимка: БНР

Реформата на защитата от домашно насилие е темата на предстоящата на 22 ноември приложно-научна конференция в зала "Проф. Маринов" на Българската академия на науките.

Кои са общите проблеми на борбата срещу домашното насилие в Европа, както и акцентите на научно-приложната конференция, организирана от Института за държавата и правото при БАН, разяснява в "Законът и Темида" проф. Ирена Илиева – директор на Института и дългогодишен консултант на "Законът и Темида":

"Идеята за такова събитие е стара и първоначално мислехме да направим само кръгла маса, но след т.нар. "Казус Дебора" в Стара Загора решихме да разширим идеята и тя прерасна в тази научно-приложна конференция. Интересът е голям – голям брой участници и разнообразие от доклади. 

Конференцията е структурирана в две части – домашното насилие и насилието, основано на пола; и практически проблеми при реализиране на правната защита от домашно насилие

Получи се изключително интердисциплинарно. Освен основните участници от Института за държавата и правото, имаме доклади от Департамент "Право" на НБУ, от СУ "Св. Кл. Охридски". Интердисциплинарността се проявява в представители от Института за икономически изследвания, от Института по философия и социология, от Института за изследване на човека и населението, също от неправителствения сектор и практикуващи юристи. Получи се прекрасно съчетаване на теория и практика."

Някои общи проблеми на борбата с домашното насилие в Европа е темата на проф. Ирена Илиева. 

"След конференцията ще бъдат публикувани докладите. Аз ще се опитам да концентрирам проблемите, неслучайно съм описала в Европа, а не в ЕС, защото домашното насилие е общ проблем на Стария континент и по цял свят, който беше засилен от пандемията. Пандемията от Covid-19 изостри нещо, което преди това е било скрито под повърхността, жертвите не са се оплаквали. Хиляди хора излязоха на протести по улиците да кажат "Не на насилието, водещо до смърт".

Друг общ проблем, на пръв поглед незасягащ България, е инкриминирането на изнасилванията и при какви обстоятелства това е записано в наказателните кодекси на европейските страни. Това е друг сериозен проблем. Само 14 държави членки на ЕС дефинират изрично изнасилването като базирано върху несъгласие за половия акт."

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Снимка – БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
барон Пиер дьо Кубертен

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини“: Епизод 2 - Ново начало

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 08.08.24 в 11:00

Влакче сервира бира и ястия в пражки ресторант

Мине не мине време и любимата гостенка в "Покана за пътуване" – Алис Димишева вземе, че посети някоя страна за първи път. И е логично да дойде и да разкаже. Когато за първи път сподели впечатленията си от Париж, младата дама бе още ученичка от английската гимназия в София. Днес е вече второкурсничка по българска филология в Софийския..

публикувано на 07.08.24 в 16:35

Пивовари: Във всяка глътка пиво сме оставили любов. Пивото, Тепето и Заводът – епизод 1

В четири епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега. Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци, разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: братя Прошек, д-р Кожухаров,..

публикувано на 07.08.24 в 13:15

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Eпизод 1 - Смисълът на един лавров венец

Цикълът разказва в четири епизода  за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 06.08.24 в 12:01

Вокалният педагог на Сан Ремо с безплатен мастър клас във Варна

Специално, за да бъде член на журито на младежкия конкурс за изпълнение на песен от филм или мюзикъл "Киното – моя любов, моя песен", подкрепен от община Варна, от Италия пристигна Иван Лазара. Той е вокален треньор на фестивала в Сан Ремо и музикален директор на West Scotland University в Рим. Човекът, който извайва гласовете на италианските звезди се..

публикувано на 04.08.24 в 13:05