Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се! Старата семейна рецепта

Подарете уют от вашата трапеза в ефира на "Семейно радио"

4
Марин Лесев и Мария Мира Христова показват наградата за бъдещия победител в „Старата семейна рецепта“ – кулинарна книга на Пенка Чолчева.
Снимка: БНР

За втора поредна година в "Семейно радио" търсим "Старата семейна рецепта", скрита в пожълтелите листове на бабините тетрадки, в старите готварски книги в семейната библиотека или ароматна и вкусна на празничната трапеза във вашия дом.

Всяка семейна рецепта, свързана с празниците през декември и януари, пази и вълнуваща семейна история, която можете да ни разкажете и в ефира на Българското национално радио.

Очакваме вашите празнични семейни рецепти до 31 декември на адрес: София, бул. "Драган Цанков" 4, за "Семейна рецепта" в "Семейно радио", както и на e-mail: weekend@bnr.bg.

Библиографски перли от кулинарната колекция на Марин Лесев.

Победителите ще обявим през януари 2024 година в ефира на "Семейно радио" заедно с колекционера на кулинарни издания и изследовател на българските кулинарни традиции Марин Лесев.

Не пропускайте да чуете в звуковия файл за началото на кампанията "Старата семейна рецепта" за 2023 година в разговора на Мария Мира Христова с Марин Лесев в ефира на "Семейно радио".

 Снимки: БНР, личен архив на Марин Лесев

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Мира Христова и Любка Минева

"Старата семейна рецепта" има победител

За втора поредна година в "Семейно радио" потърсихме "Старата семейна рецепта", скрита в пожълтелите листове на бабините тетрадки, в старите готварски книги в семейната библиотека или ароматна и вкусна на празничната трапеза във вашия дом. Съгласно регламента на конкурса колекционерът и изследовател на българската кулинарна традиция Марин Лесев..

публикувано на 15.01.24 в 08:40

Една рецепта на 150 години: "Пиле със зелени домати"

Рецептата е от баба ми Флора Фискучева от село Гиген до река Дунав, където прекарвах ваканциите си, пише ни 82-годишната Лидия Йорданова. Тя е художник и член на Съюза на българските художници. Живее в София, но с все повече носталгия си спомня за прекрасните ваканции при баба край река Дунав, както и за прекрасните закуски, обеди и вечери в двора и..

публикувано на 04.01.24 в 17:56

Три семейни рецепти от етрополката Стефка Хикова

"Етрополка съм. Нищо, че съм родена в Ботевград в една люта зима…" пише ни Стефка Хикова, която след броени дни празнува своя 70-годишен юбилей Стефка е библиотекар по професия и библиограф по душа. Обича да готви от дете и притежава над 100 готварски книги. Изпраща ни три стари етрополски рецепти, които е съхранила в семейството си и често..

публикувано на 02.01.24 в 11:28

"Сладки дръвчета" за празничната трапеза

"Поздравявам ви за чудесната инициатива "Старата семейна рецепта", пише ни Петрунка Димитрова. "Потърсих помощта на майка ми, която е жива готварска книга. Мама е и голяма къщовница. За всяка Коледа и Великден къщата грейва! Като по-млада намираше време и за любимото си хоби: да тъче черги, килими, китеници, да шие покривки… Златно сърце и златни..

публикувано на 29.12.23 в 09:15

Баба-локумки от Соня Капсъзова

Соня Капсъзова е кулинар и автор на книги, както и съпруга, майка на три деца и човек с усет за красотата във всичко, което ни заобикаля. Специално за нашата кулинарна радиокнига тя отваря старите тетрадки и попада на рецептата, на която пише: "Баба-локумки". Рецептата е включена и в книгата, която Соня пише в момента, но ще излезе от печат..

публикувано на 24.12.23 в 10:10