Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как изграждаме "Черти, лица и образи" днес

Снимка: Топлоцентрала

На 29 ноември ще се проведе лекция и дискусия с мултидисциплинарения артист Юлиан Табаков в галерия "Топлоцентрала – Куб". Ще се предадат работни изображения от процеса на създаване на персонажи чрез костюм и среда / сценография. Повече по темата ще научите в звуковия файл от разговора с визуалния артист Юлиан Табаков, който гостува в "Артефир".

"Интересно е изграждането на образа чрез индиректни параметри, защото то дава възможност на публиката да мисли отвъд да намери препратки. Иска ми се българското изкуство да се фокусира повече върху бавната работа. Артистите тук се занимават с много неща, не им остава време да се фокусират върху една задача, която предполага работен процес от 2-3 години." – каза Юлиан Табаков.

Ангелина Грозева и Юлиан Табаков
Изграждането на образи е дълбок и сложен процес, нещо като игра на шах. Всяка фигура има своето значение изразено чрез вида ѝ, никоя фигура не е сама – всяка фигура дава информация и за себе си и за всяка друга и по отделно и за всички други като групи и подгрупи. Костюмът създава или най-малкото дава основа за изграждане на персонажа в съзнанието на зрителя. Какъв е той – персонажът – скромен, отривист, извратен, наивен, жесток..., всичко това се начертава от яки, дължини, цветове, плътност и движение на материи и пр. Балансът и връзката между всички на сцената се определя до голяма степен и от костюма, виждайки играчите ги подреждаш по рафтовете на собствената си библиотека.

Дискусията ще се проведе на 29-и ноември в Топлоцентрала, а на 1-ви декември, можете да гледате работата на Юлиан по представлението "Beautiful souls". То е по концепция на работата на Хегел, Юлиан е костюмограф на работата, която е дело на театрална компания в Швеция и ще бъде видяна за първи път в България.

Снимки: Топлоцентрала и Ангелина Грозева
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се освободим от емоционално незрелите хора

Американската клинична психоложка Линдзи Гибсън изследва емоционалната незрялост в новата си книга "Да се освободим от емоционално назрелите хора". Авторката предлага стратегии за трансформиране на връзките с емоционално назрелите хора в нашето обкръжение и трайно освобождаване от незаслужените очаквания и емоционални капани в отношенията с тях...

публикувано на 24.02.24 в 09:20
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40

Започва поредицата "Представленията, които ни създадоха" в Yalta Art Room

"Представленията, които ни създадоха" – под това мото ще премине новата инициатива на независимото пространство за култура Yalta Art Room в София. Това ще бъде серия от осем дискусии, в които ще участват едни от най-значимите творци, свързани с театралното изкуство в България. Входът за всички срещи е безплатен. Зрителите, които не могат да присъстват в..

публикувано на 23.02.24 в 14:35