Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентски клуб "Балканика" навърши 10 години

| обновено на 29.11.23 в 10:48
Снимка: Уикипедия

Исторически предизвикателства и конфликти, но и плодородна земя, богато културно разнообразие и топлосърдечност. Контрасти и деления, но и красиви природни гледки, богата история и гостоприемство. Всичко това определя Балканите като регион със своята уникална смесица от предизвикателства и качества.

С мисията да обединява балканските народи на регионално ниво, да спомага за засилването на интереса към историята, политиката и културата на държавите и народите от Югоизточна Европа сред студентите и гражданите в България, тази година студентският клуб "Балканика“ към Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ чества своята 10-годишна история.

За да разберем какви са "Темите на деня" на част от членовете на клуба, в студиото на "Нашият ден" посрещнахме Михаела Йорданова и Николета Димитрова, които са изучавали специалността "Геополитика на Балканите". 

"Разбираме колко голямо е историко-културното наследство на Балканския полуостров. Ние сме една контактна зона между Изтока и Запада", казват те.

Те изучават езици като румънски, турски, гръцки. Имат възможността да изучават сръбски и хърватски факултативно. Споделят, че най-лесно човек, завършил тази специалност, може да се реализира като учител, но допълват, че може да се работи и в университетите, и в повечето държавни институции.

Според тях е възможно най-често да се делим заради религията на Балканите. Проблемът на Балканския полуостров е, че "всяка държава мисли, че граничи със себе си". Те смятат, че искаме обединение, но не го търсим.

Така Балканите продължават да бъдат място на противоречия и сближавания, но и наследство, което се изучава и преподава с гордост и страст от студентите, които се захващат с изучаването на този уникален исторически и културен регион.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Студентски клуб по история, политика и култура на държавите и народите от Югоизточна Европа "Balcanica" е доброволна организация на студентите от специалност История и геополитика на Балканите към Исторически факултет и специалност Балканистика към Факултета по славянски филологии на СУ "Св. Климент Охридски". 
По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Гилев

Димитър Гилев: Миналото има контрол над бъдещето само ако живее в настоящето

Един ден след 3 март  – кои уроци от историята на България би следвало да си припомняме всеки ден? "Terra Култура" среща своите слушатели с   един отдаден учител по история в Средно училище "Д-р Петър Берон" в Свиленград. Димитър Гилев е личност, за която образованието е мисия, а историята е "точна наука" и призвание.  Гилев вярва, че и деца,..

публикувано на 04.03.24 в 11:30
Фрагмент от картината

3 март – 146 години и ден по-късно

Архивите са живи. На територията на “Terra Култура“ поглеждаме към 3 март постфактум: 146 години и ден по-късно със звукова памет. В запис, съхранен в Архивния фонд на БНР, слушаме гласа на Константина Корчева – правнучка на знаменосеца Никола Корчев. Корчева говори през 1994 година, за 25-годишнината от Шипченската епопея, отбелязана през..

публикувано на 04.03.24 в 11:07

Извън границите, но в сърцето: Среща с учениците от българското училище в Страсбург

С песни, изпълнени на перфектен български език, децата от българското училище "Христо Ботев" в град Страсбург посрещнаха с радост и топлина учениците от пловдивската езикова гимназия „Иван Вазов“. Тази емоционална и мила среща беше нещо, което всички ние, гостите от България, ще ги запомним. Срещата с малките българчета зад граница ни накара да се..

публикувано на 04.03.24 в 10:19

Бижута, вдъхновени от фентъзи герои

В сферата на бижутерията и приложните изкуства Десислава Костова изработва ръчно по иновативен, фантастичен и вдъхновяващ начин своите творения. Чрез различни материали като сребро и естествени камъни тя създава бижута, които чрез своя дизайн напомнят на героите от света на автори като Толкин, Джоан Роулинг и Диана Габалдон. Техниката и визията..

обновено на 04.03.24 в 10:11
проф. Иванка Мавродиева

Времето на политическото фастфуд красноречие

Езикът на културата или културата на езика, или в чий скут сме седнали? Защо се задълбочи цинизмът в езика на политиците? Как се появи арогантността и къде изчезна парламентарното красноречие? И защо се стопи богатството на мисли, което раждаше богатството на думи? Какви послания ретранслират медиите днес? Разговор в "Мрежата" с проф. Иванка..

публикувано на 04.03.24 в 09:00