Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира първата национална платформа за колективно финансиране

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

В сезона на дарителството на българския пазар се появява първата национална платформа за колективно финансиране на проекти със социално и екологично въздействие. Много дарители се насочват към отговорно инвестиране точно в този сезон.

"Когато пред 2022 г. влезе в сила европейската регулация по отношение на доставчиците на услуги за колективно финансиране, това става възможно. Разбира се, извървяхме доста труден път за лицензиране на платформата за колективно финансиране и получихме лиценз от Комисията за финансов надзор."

Това казва в ефира на "Нашият ден" Даниела Пеева, вдъхновител и основател и на първата платформа за колективно финансиране проекти със социално и екологично въздействие.

Платформата е доставчик на услуги за колективно финансиране и предоставянето на услуги по улесняване на отпускането на заеми и пласиране без твърд ангажимент на прехвърлими капиталови ценни книжа.

"Имаме създатели на проекти. Тези проекти минават през щателна проверка от страна на нашия консултативен, който се състои от 11 члена. След това проектът се допуска за листване на платформата. И от там нататък юридически и физически лица могат за вземат участие във всеки един от проектите, който е листван на платформата", казва тя.

Предлагат се три вида финансови инструменти за финансиране. Акции, облигации и заеми. А инвеститори могат да бъдат юридически или физически лица.

По думите ѝ натрупания съвместен опит и експертиза на капиталовия пазар и отношенията с инвеститори, както и чрез достъпа до интересни проекти, ще бъдат създадени условия за финансиране на компании, които наистина създават не само измерима социална стойност, но и успяват да я превърнат в печеливш бизнес модел, работещ в полза на цялото общество.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров, руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от руските..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов, комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25