Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира първата национална платформа за колективно финансиране

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

В сезона на дарителството на българския пазар се появява първата национална платформа за колективно финансиране на проекти със социално и екологично въздействие. Много дарители се насочват към отговорно инвестиране точно в този сезон.

"Когато пред 2022 г. влезе в сила европейската регулация по отношение на доставчиците на услуги за колективно финансиране, това става възможно. Разбира се, извървяхме доста труден път за лицензиране на платформата за колективно финансиране и получихме лиценз от Комисията за финансов надзор."

Това казва в ефира на "Нашият ден" Даниела Пеева, вдъхновител и основател и на първата платформа за колективно финансиране проекти със социално и екологично въздействие.

Платформата е доставчик на услуги за колективно финансиране и предоставянето на услуги по улесняване на отпускането на заеми и пласиране без твърд ангажимент на прехвърлими капиталови ценни книжа.

"Имаме създатели на проекти. Тези проекти минават през щателна проверка от страна на нашия консултативен, който се състои от 11 члена. След това проектът се допуска за листване на платформата. И от там нататък юридически и физически лица могат за вземат участие във всеки един от проектите, който е листван на платформата", казва тя.

Предлагат се три вида финансови инструменти за финансиране. Акции, облигации и заеми. А инвеститори могат да бъдат юридически или физически лица.

По думите ѝ натрупания съвместен опит и експертиза на капиталовия пазар и отношенията с инвеститори, както и чрез достъпа до интересни проекти, ще бъдат създадени условия за финансиране на компании, които наистина създават не само измерима социална стойност, но и успяват да я превърнат в печеливш бизнес модел, работещ в полза на цялото общество.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

3 март – философия на празника

На празничния ден се взираме в 3 март – повод за обединение или разделение е? Кога и как е утвърден като празничен ден? Събеседници са монах Калистрат Зографски от българския манастир в Атон, автор на изследването "Третият Рим"; журналистът и политическият коментатор Веселин Стойнев и Димитрана Александрова, журналист, изследвал казуса как Трети..

публикувано на 03.03.24 в 13:08

За злоупотребата и изкривеното разбиране на свободата

Божието творение – човекът е създаден със свободна воля. Ограниченията на тази свобода са поставени от първородния грях. Венецът на Божието творение не може да съществува без своята свобода. Без нея не може да има стремеж към съвършенство на духа, но с първородния грях започва злоупотребата с нея. Всеки е свободен да управлява собствената си съдба,..

публикувано на 03.03.24 в 09:20
Силвия Недкова (вдясно) и Михайлина Павлова

Баналността на патриотизма*

Преди дни в сайта "Площад Славейков" журналистката Силвия Недкова публикува текст, посветен на предстоящия ни национален празник и на банализирането на българския патриотизъм. Времето за четене на нейния коментар е точно три минути. Размишленията по него обаче биха отнели много време, а лекуването на последиците от това банализиране – години, ако..

публикувано на 02.03.24 в 09:00

Божидар Буглов: Богат си, когато даряваш

Понякога забравяме колко голяма радост можем да донесем на другите, когато подаряваме от сърце. Щедростта е нещо, което Божидар Буглов от Казанлък разбира по-добре от повечето хора. Той не само подарява, той раздава част от това, което е произвел със собствените си ръце на тези, които се нуждаят. Родом от Пловдив, Божидар и семейството се..

публикувано на 01.03.24 в 11:36

Празнично приветствие от Братислава: Българската детска градина ни честити 1 март

Първи март е един от най–любимите празници на малки и големи. С него поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най–близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по–добро начало.  Стартира "Фестивал на..

публикувано на 01.03.24 в 10:25