Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велико Търново създават първия сайт у нас с регистър на паметниците на културата

| обновено на 04.12.23 в 11:03 | Интервю
Снимка: БГНЕС

Община Велико Търново представи новата инициатива за включване на паметниците на културата в електронен регистър, който ще предостави подробна информация за всеки обект. Този иновативен проект има за цел да осигури масов достъп до богатото културно наследство на региона и да популяризира малко известните обекти, които до този момент не са ставали публично достояние.

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на община Велико Търново, Нейко Генчев, разгласи тази новина и разговаря за значението на инициативата в ефира на “Нашият ден“. Паметниците на културата в региона ще бъдат включени в този електронен регистър, който впоследствие ще се развие в уебсайт, съдържащ информация за всяка единица.

Зам.-кметът Генчев обяснява: "Имахме работно съвещание по този въпрос, този регистър ще прерасне в един сайт, ще бъде модул от този сайт. Първата стъпка е да се направи този регистър. Смятам, че ще сме първите в страната с такъв сайт."

Велико Търново

По неговите думи създаването на електронния регистър и уебсайта е важен инструмент за запазване и популяризиране на културното наследство на региона. Те ще предоставят на хората достъп до информация за статута, състоянието и предназначението на всеки паметник на културата. Този уникален проект включва всички видове паметници на културата, и броят им нараства след изпълнението на проекта.

"Електронният регистър представлява един доста разширен списък, в който са включени абсолютно всички видове паметници на културата. Когато започнахме работа този списък включваше към 350 единици. Специално назначихме човек, който започна да се занимава с това. След около два месеца списъкът набъбна до 600 единици. Всяка община трябва да има много ясна информация за състоянието на всяка една единица. В червената графа се поставят паметниците, които са в аварийно състояние и веднага трябва да се вземат мерки за тях. Ще бъде създадена интернет платформа, в която ще се вкарат всички единици. Следващата стъпка е да популяризираме това наследство," споделя в интервюто Нейко Генчев.

Тази нова инициатива е стъпка към запазването и представянето на богатото културно наследство на Велико Търново и призовава всички заинтересовани да използват този електронен регистър и уебсайт, когато искат да се запознаят с богатството на паметниците на културата в региона.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е стартъп инкубатор и как подкрепи успешна българска компания?

За десета поредна година в София се състоя ежегодният международен форум "Иновейшън експлорър" (Innovation Explorer) Дипти и Галя са две прекрасни дами, които представляват силата на университета Станфорд и цялатa му иновационна екосистема. Галя живее в София, а Дипти долетя от Швейцария във връзка със събитието "Иновейшън Експлорър", което тази..

обновено на 29.02.24 в 13:04

Кои са героите на нашето време?

Какво е да си герой? Как се раждат героите и каква е ролята им в различните исторически епохи? Нужни ли са ни герои сега и как си ги представяме? Заедно с: доц. д-р Камелия Спасова, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ, Димитър Кенаров, поет и журналист и Стефан Стефанов, писател беседваме върху тези въпроси. Герой в общия..

публикувано на 29.02.24 в 13:00
д-р Петранка Неделчева

Петранка Неделчева от НИМ е първата българка, избрана за член-кореспондент на Американския археологически институт

Д-р Петранка Неделчева, главен асистент в Нов български университет и ръководител на отдел "Експозиционна и международна дейност" в Националния исторически музей, несъмнено заема впечатляваща позиция в сферата на археологията и културното наследство. Нейната роля в културния живот на страната и извън нея се утвърждава с нещо повече от..

обновено на 29.02.24 в 12:03

Мултимедийната изложба за Сирак Скитник в Братислава: разговор след събитието

На 22 февруари в Братислава беше представена виртуалната изложба "Да питаме Сирака – 140 години от рождението на Сирак Скитник", организирана от проф. Боян Добрев и екип от програмата за култура "Христо Ботев" на Българското национално радио. Тази изложба беше част от празненствата, с които БНР отбеляза кръглата годишнина от рождението на своя..

обновено на 29.02.24 в 10:00

29 февруари: Поезия, объркване и добро настроение

Епизодите от живота на 29 февруари започват с поезия. Миг, пратен от една ръка, която толкова обичах, по залез ти при мен дотича подобно черен гълъб - знак. Белееше насреща пътят - мъгла таинствена, незнайна във края на вечеря тайна… Миг, малко пясъчно зърно, съдържащ в себе си един цял пясъчен часовник спрял и онемял,..

публикувано на 29.02.24 в 08:47