Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лаборатория: Млад предприемач": Какви идеи за икономиката на Добрич имат младите?

| обновено на 04.12.23 в 11:24 | Интервю
Добрич
Снимка: Мая Щърбанова

В град Добрич, благодарение на новосформираната младежка инициатива "CultureHUB", Световната седмица на предприемачеството беше отбелязана със специално събитие за гимназисти, наречено "Лаборатория: Млад предприемач".

Този нестандартен формат на конкурс за предприемачески идеи, наречен "Incubator", предостави възможност на младите участници да срещнат опитни предприемачи, да работят в екип и да разработят свои бизнес идеи, фокусирани върху икономическия потенциал и иновациите в региона.

Събитието привлече над 40 активни младежи от 10 училища в Добрич, които се ангажираха да работят по различни каузи и проекти, свързани с предприемачество и иновации. Един от участниците, единадесетокласникът Георги Николов, сподели своите впечатления от "Лаборатория: Млад предприемач" в интервю за "Нашият ден".

Георги Николов разказа: "Участвахме около 40 гимназисти от 10 училища. Програмата имаше за цел да обясни малко повече какво точно представлява предприемачеството. Бяхме разделени на седем екипа, като трябваше всеки екип да създаде своя собствена бизнес идея. Събитието беше голямо разнообразие за мен“.

Акзията не само насърчава участието на младежите в процеса на предприемачество, но и подчертава важността на тяхната роля в развитието на икономиката на Добрич. "Младежите в Добрич можем да помогнем много за изграждане на икономиката. Целта на инициативата беше да се измислят седем различни идеи от седем екипа, които да подпомогнат икономиката на Добрич. От тези седем идеи, три бяха избрани като най-добри. Бъдещето на младежите в Добрич ще става все по-добро", добави Георги.

Събития като "Лаборатория: Млад предприемач" не само вдъхновяват младите поколения да развиват свои предприемачески идеи, но и създават почва за иновации и развитие в регионалния бизнес сектор. Такива инициативи са от съществено значение за насърчаване на предприемаческия дух сред младите хора и за подкрепа на развитието на обществото и икономиката в бъдеще.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ателие по шах – форма на социално общуване

Ателие по шах, като форма на социално общуване, организира Фондация "Конкордия" вече втора година. Неговият съосновател, Иво Ванчев , говори в "Нашият ден" за това как сесиите по шах се превръщат в житейски уроци и за нуждите на клуба, за да продължи дейността си.  Една от най-добрите форми на учене е играта, а шахът безспорно умее да приобщава и..

публикувано на 27.02.24 в 15:30

Технологиите при лечение на редки болести напредват. Къде е България?

Технологиите вече позволяват да се диагностицират много повече редки болести, като подобрят възможностите за ранна диагностика и терапия. Д-р Антоанета Тончева, генетик и молекулярен биолог, споделя своите мнения за значението на ранната диагностика на редките болести, които често са генетично обусловени. Такава диагностика може да доведе до по-бързо..

публикувано на 27.02.24 в 12:03

Пловдивският университет с победа на престижно състезание по международно право

Отборът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" спечели Националните кръгове на най-престижното състезание по международно право Phillip C. Jessup. Те се проведоха между 16 и 18 февруари 2024 г. в Съдебна палата в София. Отборът победител е в състав Вяра Трифонова, Григор Пейков, Дебора Михалева и Мария Гинева с треньори Антоний Гатов и..

обновено на 27.02.24 в 11:30
Дарко Ангелески и Петра Димитрова

Коктейлният вкус на София

Майсторството и въображението в използването на различни аромати, съставки и текстури. Как се съчетават класически рецепти със собствени интерпретации? За  коктейлната култура в България и вкусът на софиянеца – разговор в "Нашият ден" с  бар майстора Дарко Ангелески и съпругата му Петра Димитрова.    Какъв е вкусът на София - розата,..

публикувано на 27.02.24 в 10:23
Здравко Делчев

Патриотизмът през очите на един осмокласник

С приближаването на Националния празник – обръщаме се към темата за България и патриотизма. Осмокласникът Здравко Делчев от ЕГ "Иван Вазов" – Пловдив споделя в "Нашият ден" впечатления от  ученическото пътуване до Страсбург, от което се е завърнал скоро.  След Европейския парламент една от важните спирки на ученическата делегация е българското..

публикувано на 27.02.24 в 09:12