Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтът на обсерваторията в Борисовата градина продължава с нова бригада

| обновено на 04.12.23 в 12:17
Снимка: Доклад от катедра „Астрономия“

Най-старата астрономическа обсерватория в България, разположена в Борисовата градина и принадлежаща на СУ "Св. Климент Охридски", се намира в по-лошо състояние, отколкото преди започването на дългоочаквания ремонт.

Според отчети от екипа на катедра "Астрономия" при Физическия факултет на университета, сградите на обсерваторията са силно засегнати след работата на изпълнителя, назначен по обществена поръчка за ремонт, консервация и реставрация на сградите.

През ноември 2023 г., катедрата "Астрономия" изпрати отворено писмо до Министерския съвет, Националния институт за недвижимо културно наследство, Столичната община и други важни институции, изразявайки сериозната загриженост за състоянието на Обсерваторията. Писмото наблегна на "пълната разруха в Обсерваторията, вследствие на действия или бездействия на изпълнителя, ангажиран с ремонтни, консервационни и реставрационни дейности по сградите", както и на липсата на видим напредък в работата.

Преподавателят от катедрата "Астрономия" доц. д-р Евгени Овчаров коментира състоянието на обсерваторията и действията, предприети след отвореното писмо, в интервю за "Нашият ден": 

"Реално това е първата научна инфраструктура у нас. Обсерваторията е преживяла войни, но никога не е спирала да работи. Нормално е при един мащабен ремонт и реставрация дейността да спре за известно време. Беше ни казано, че ще е поетапно, а са засегнати три сгради, като до момента няма нищо довършено. След започнатия ремонт трите засегнати сгради са в много по-тежко състояние, отколкото бяха."

По думите на доц. Овчаров, членовете на катедрата "Астрономия" редовно изпращат доклади за състоянието на обсерваторията, но не са видели значителни промени. Затова решават да отправят отворено писмо към важни институции и обществеността, с надеждата да получат подкрепа за решаването на проблемите. 

В ефира на предаването професорът сподели, че след публикуването на писмото стъпките към подобрение са започнали.

"Гражданска инициатива за София" се свърза с членовете на катедрата и устрои среща с тогавашния ректор на Университета, проф. Герджиков. Този контакт подпомогна началото на решаване на проблема. Нов технически изпълнител и работници са били ангажирани и насочени към ремонтните дейности. На този етап се правят усилия за възстановяване на обсерваторията, като целта е работата по ремонта да приключи до началото на лятото.

"Има нов технически изпълнител, който всеки ден е в Обсерваторията за няколко часа, нови работници, на които се дават адекватни насоки за работа. Нещата изглеждат много положителни. Проблемът е, че в последните седмици вече сме в един зимен тежък сезон и някои неща, които не са довършени по покривите на сградите, няма как да се случат в момента. 

Новият ректор на СУ посети обсерваторията и каза, че ще направи всичко възможно нещата да се случат в най-кратки срокове. Според новия технически директор на обекта, всичко трябва да приключи до началото на лятото", посочва той.

Обсерваторията в Борисовата градина е не само исторически символ на астрономията в България, но и важна научна инфраструктура. Действията, предприети след отвореното писмо, дават надежда за запазване и подобрение на този важен образователен и научен ресурс.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как актът за цифровите пазари ще помогне на българските компании?

Актът за цифровите пазари (The Digital Markets Act) ще помогне на българските компании – доставчици на цифрови услуги, да се развиват в Единния вътрешен пазар в Европейския съюз, в който ще се прилагат едни и същи правила. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на семинар "Европейски законодателен акт за цифровите пазари..

обновено на 22.02.24 в 14:49
Владислав Панев

Клуб "Ускорение" предлага мерки за развитието на страната

Клуб "Ускорение", нова надпартийна и визионерска организация, ще тласка България по най-бързата писта чрез идеи и законодателни промени. Клубът беше учреден на 6 февруари по инициатива на депутата от "Демократична България“  Владислав Панев,  който отдавна твърди, че България има шанс да се развива на висока скорост в ЕС, ако направи определени..

обновено на 22.02.24 в 13:00

Професия лобист – същност и европейски практики

Насред нашумелите обществени скандали, свързани с корупционните практики у нас, разговорът за търговията с влияние и Закона за лобизма е особено актуален. През годините се появяват различни законопроекти за регулация, но материята остава непозната, а нерегламентираният натиск върху обществения и политически живот изглеждат невъзможни за..

публикувано на 22.02.24 в 12:00

Евгени Черепов: Пожелавам повече почивки от бързото живеене!

Вълнуващата история на Евгени Черепов, учителя по български език и литература в гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора, е жив пример за пътя на преоткриване и посвещение. Неговата преходна фаза от инженер към учител и писател подчертава не само личната му трансформация, но и възможностите, които литературата предоставя за вдъхновение и образование..

публикувано на 22.02.24 в 10:59
Доц. Росен Калпачки

Съвременното лечение на инсулт в България – възможности и проблеми

НЗОК и Лекарският съюз подписаха анекс към Националния рамков договор за медицински услуги. Промените засягат и съвременното лечение на инсулт у нас. Как се финансира то и с какви предизвикателства се борят специалистите в България – интервю с доц. Росен Калпачки, невролог, председател на Българското дружество по инсулт, началник на Клиниката..

публикувано на 21.02.24 в 14:27