Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперната певица Соня Йончева: Изкуството е "паралелен свят" (видео)

| обновено на 05.12.23 в 08:57

Българската култура и изкуство са източник на вдъхновение и обогатяване за всички нас. Дни преди събитието, в което се честват и награждават първите български посланици на културата, певицата Соня Йончева изразява своите виждания и страст към изкуството в интервю за предаването "Нашият ден" по Българското национално радио (БНР).

В интервюто Соня Йончева се фокусира върху важността на културата и изкуството в нашия живот. Тя споделя, че тези области представляват "парарелен свят".

По нейните думи изкуството и културата предоставят средство за изразяване и разбиране на сложни емоции, които често не можем да опишем по друг начин.

Соня Йончева подчертава, че всеки от нас преживява емоции и чувства всеки ден, но не винаги знаем как да ги канализираме или да ги разберем напълно. Културата играе важна роля в този процес, като ни помага да изразим и осмислим нашите емоции. 

Оперната певица изразява убеждението си, че културата и изкуството са ключът към бъдещето. Вместо да говорим само за физическото и психичното ни здраве, Соня Йончева ни припомня, че няма нищо по-вълнуващо и вдъхновяващо от посещение на изложба или концерт, където можем да се потопим в изкуството и музиката.


В предаването певицата също споделя информация за своя проект "Съкровени гласове". Той подчертава важността на човешкия глас и посочва как той може да бъде огледало на нашата душа. Като певица, тя се вдъхновява от идеята, че всеки от нас притежава съкровен талант, който трябва да бъде разкрит и споделен с останалия свят. Проектът се стреми да насърчи хората да извлекат гласа си и да представят своята автентичност чрез музика и изпълнение.

Соня Йончева обръща внимание на важността на родителите като хора, насочващи към музиката, културата и изкуството. Тя подчертава, че те трябва да водят своите деца в театъра и да им покажат този чудесен свят, който има потенциал да ги вдъхнови и формира. 

Соня Йончева ни напомня със страстта си, че културата и изкуството са неизменна част от съвременното съществуване. Те са огледалото на нашата душа и вечен източник на вдъхновение и радост.

Чувайте разговора в звуковия файл. 



По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25