Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 декември: Международен ден на гражданската авиация

Тръпката да си в небето през погледа на една стюардеса

| обновено на 07.12.23 в 11:15
Снимка: Личен архив

На 7 декември светът отбелязва Международния ден на гражданската авиация, който е посветен на важна роля на гражданската авиация в международния душен транспорт и социално-икономическото развитие на сегашното време. Този ден има дълбоко историческо значение, тъй като на 7 декември 1944 г. 26 държави подписаха Конвенцията за международна гражданска авиация в Чикаго. С този акт се поставя основата за регулирането и развитието на международния въздушен транспорт.

Международният ден на гражданската авиация започва да се отбелязва през 1994 година, по случай 50-годишнината от създаването на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Целта му е да се подчертае важността на гражданската авиация за световната икономика и взаимното сътрудничество между.

За да разберем какво означава Международният ден на гражданската авиация за хората, които решават да са част от тази индустрия, проведохме интервю с българката Катерина от Бургас, която работи като стюардеса в най-голямата авиокомпания в Европа. В момента на разговора тя се намира между Мюнхен и Берлин.

В "Нашият ден" Катерина сподели, че обича своята работа. Тя признава, че се стреми да организира личния си живот така, че да може да съчетава пътуванията си с разглеждането на интересни градове и туристически забележителности. Това е предимство, което предоставя работата като стюардеса.

Относно връзката с пътниците, Катерина сподели, че в самолета често се случват приятни неща, но има и предизвикателства, особено когато има болен пътник. 

Независимо от това, тя казва, че е вдъхновена от групите от пътници, които ръкопляскат при кацане на самолета, и го намира за много приятен жест.

Интервюто с Катерина отразява духа на Международния ден на гражданската авиация, който се фокусира върху връзките между хората и важността на сигурността, ефективността и редовността в международния въздушен транспорт. 

Този ден ни напомня за значимостта на гражданската авиация в световния компютър и нейния принос за глобалната мобилност и информираност.

Чувайте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13
Рибарят Тотко Ропотамски

Легендарният рибар Тотко Ропотамски и вдъхновението на Ченгене скеле

Много от нас са чували и посещавали рибарското селище Ченгене скеле до Бургас – едно живописно място, което привлича със своето очарование и автентичност. Наскоро, екипът на "Нашият ден" имаше възможността да посети Ченгене скеле на лодка, в компанията на човек, който е цяла легенда на Южното Черноморие – Тотко Ропотамски, известен и като..

обновено на 26.07.24 в 10:08