Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 декември: Международен ден на гражданската авиация

Тръпката да си в небето през погледа на една стюардеса

| обновено на 07.12.23 в 11:15
Снимка: Личен архив

На 7 декември светът отбелязва Международния ден на гражданската авиация, който е посветен на важна роля на гражданската авиация в международния душен транспорт и социално-икономическото развитие на сегашното време. Този ден има дълбоко историческо значение, тъй като на 7 декември 1944 г. 26 държави подписаха Конвенцията за международна гражданска авиация в Чикаго. С този акт се поставя основата за регулирането и развитието на международния въздушен транспорт.

Международният ден на гражданската авиация започва да се отбелязва през 1994 година, по случай 50-годишнината от създаването на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Целта му е да се подчертае важността на гражданската авиация за световната икономика и взаимното сътрудничество между.

За да разберем какво означава Международният ден на гражданската авиация за хората, които решават да са част от тази индустрия, проведохме интервю с българката Катерина от Бургас, която работи като стюардеса в най-голямата авиокомпания в Европа. В момента на разговора тя се намира между Мюнхен и Берлин.

В "Нашият ден" Катерина сподели, че обича своята работа. Тя признава, че се стреми да организира личния си живот така, че да може да съчетава пътуванията си с разглеждането на интересни градове и туристически забележителности. Това е предимство, което предоставя работата като стюардеса.

Относно връзката с пътниците, Катерина сподели, че в самолета често се случват приятни неща, но има и предизвикателства, особено когато има болен пътник. 

Независимо от това, тя казва, че е вдъхновена от групите от пътници, които ръкопляскат при кацане на самолета, и го намира за много приятен жест.

Интервюто с Катерина отразява духа на Международния ден на гражданската авиация, който се фокусира върху връзките между хората и важността на сигурността, ефективността и редовността в международния въздушен транспорт. 

Този ден ни напомня за значимостта на гражданската авиация в световния компютър и нейния принос за глобалната мобилност и информираност.

Чувайте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ателие по шах – форма на социално общуване

Ателие по шах, като форма на социално общуване, организира Фондация "Конкордия" вече втора година. Неговият съосновател, Иво Ванчев , говори в "Нашият ден" за това как сесиите по шах се превръщат в житейски уроци и за нуждите на клуба, за да продължи дейността си.  Една от най-добрите форми на учене е играта, а шахът безспорно умее да приобщава и..

публикувано на 27.02.24 в 15:30

Технологиите при лечение на редки болести напредват. Къде е България?

Технологиите вече позволяват да се диагностицират много повече редки болести, като подобрят възможностите за ранна диагностика и терапия. Д-р Антоанета Тончева, генетик и молекулярен биолог, споделя своите мнения за значението на ранната диагностика на редките болести, които често са генетично обусловени. Такава диагностика може да доведе до по-бързо..

публикувано на 27.02.24 в 12:03

Пловдивският университет с победа на престижно състезание по международно право

Отборът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" спечели Националните кръгове на най-престижното състезание по международно право Phillip C. Jessup. Те се проведоха между 16 и 18 февруари 2024 г. в Съдебна палата в София. Отборът победител е в състав Вяра Трифонова, Григор Пейков, Дебора Михалева и Мария Гинева с треньори Антоний Гатов и..

обновено на 27.02.24 в 11:30
Дарко Ангелески и Петра Димитрова

Коктейлният вкус на София

Майсторството и въображението в използването на различни аромати, съставки и текстури. Как се съчетават класически рецепти със собствени интерпретации? За  коктейлната култура в България и вкусът на софиянеца – разговор в "Нашият ден" с  бар майстора Дарко Ангелески и съпругата му Петра Димитрова.    Какъв е вкусът на София - розата,..

публикувано на 27.02.24 в 10:23
Здравко Делчев

Патриотизмът през очите на един осмокласник

С приближаването на Националния празник – обръщаме се към темата за България и патриотизма. Осмокласникът Здравко Делчев от ЕГ "Иван Вазов" – Пловдив споделя в "Нашият ден" впечатления от  ученическото пътуване до Страсбург, от което се е завърнал скоро.  След Европейския парламент една от важните спирки на ученическата делегация е българското..

публикувано на 27.02.24 в 09:12