Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мелодичният хаус, техното и любовта

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

Музиката и любовта водят в България музикалния продуцент Фриц Силва Вагнер. След доста години на музикалната сцена, създавайки мелодичен хаус и техно, той предава уменията си на жената, в която е влюбен – Стефани Гавраилова. В ефира на "Нашият ден" двамата споделят за магията да правиш мелодичен хаус и техно.

"Никога не съм мислила, че ще стигна да стана диджей и да пускам музика по партита. Съвсем случайно се стана, а други хора, като Фриц, са припознати на по-високо ниво в индустрията“, казва Стефани Гавраилова.

Тя споделя, че, за да бъдеш диджей, трябва да имаш вроден ритъм и ухо. "Всички казват талант, но реално в днешно време, ако имаш ритъм и ухо, да научиш софтуерите и машините, които използваш в електронната музика, е сравнително лесно."

"Музиката само по себе си е мотивация, – твърди Фринц Вагнер. – Всичко се свежда до чувства и емоции. Когато музиката е вътре в теб и когато има мотивация, това е ключът за един добър талант."

В проекта Avidus, който той реализира заедно с партньора си Марк Волф, има много елементи от класическата музика. Въпреки че и двамата се обединяват като инструменталисти, подходите им за търсене и експериментиране в джемовете се различават значително. Марк е типичният диджей, който не само черпи вдъхновение от свиренето и търсенето на музика, но и от самоукия си опит като барабанист и китарист, докато Фриц се усъвършенства в свиренето на пиано и четене на музикална теория и композиране.

За първи път след 25 години в индустрията през 2024 г. на Фриц Вагнер му престои издаването на самостоятелен проект. А дали ще има и български фолклорни елементи, предстои да чуем.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

3 март – философия на празника

На празничния ден се взираме в 3 март – повод за обединение или разделение е? Кога и как е утвърден като празничен ден? Събеседници са монах Калистрат Зографски от българския манастир в Атон, автор на изследването "Третият Рим"; журналистът и политическият коментатор Веселин Стойнев и Димитрана Александрова, журналист, изследвал казуса как Трети..

публикувано на 03.03.24 в 13:08

За злоупотребата и изкривеното разбиране на свободата

Божието творение – човекът е създаден със свободна воля. Ограниченията на тази свобода са поставени от първородния грях. Венецът на Божието творение не може да съществува без своята свобода. Без нея не може да има стремеж към съвършенство на духа, но с първородния грях започва злоупотребата с нея. Всеки е свободен да управлява собствената си съдба,..

публикувано на 03.03.24 в 09:20
Силвия Недкова (вдясно) и Михайлина Павлова

Баналността на патриотизма*

Преди дни в сайта "Площад Славейков" журналистката Силвия Недкова публикува текст, посветен на предстоящия ни национален празник и на банализирането на българския патриотизъм. Времето за четене на нейния коментар е точно три минути. Размишленията по него обаче биха отнели много време, а лекуването на последиците от това банализиране – години, ако..

публикувано на 02.03.24 в 09:00

Божидар Буглов: Богат си, когато даряваш

Понякога забравяме колко голяма радост можем да донесем на другите, когато подаряваме от сърце. Щедростта е нещо, което Божидар Буглов от Казанлък разбира по-добре от повечето хора. Той не само подарява, той раздава част от това, което е произвел със собствените си ръце на тези, които се нуждаят. Родом от Пловдив, Божидар и семейството се..

публикувано на 01.03.24 в 11:36

Празнично приветствие от Братислава: Българската детска градина ни честити 1 март

Първи март е един от най–любимите празници на малки и големи. С него поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най–близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по–добро начало.  Стартира "Фестивал на..

публикувано на 01.03.24 в 10:25