Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Звукът на музиката" с премиера на 9 януари в Софийската опера

Екипът на Софийската опера и балет има вече цял списък от мюзикъли, които преминават на различни сцени при много голям успех – "Мамма миа", "Клетниците", "Шрек".

И сега в Софийската опера и балет кипи работна атмосфера, защото на 9 януари е българската премиера на прочутия бродуейски мюзикъл “Звукът на музиката“. Това е една история, вдъхновена от историята на певците от семейство Трап, пресъздадена от творческото вдъхновение на музиканта Ричард Роджърс и на автора на текста Оскар Хамърстайн II, по едноименната книга на Хауърд Линдзи и Ръсел Краус. 

Уест ХайлърРежисьорът Уест Хайлър, костюмографът Уитни Локър и светлинният дизайнер Зак Блейн отново са в София, за новата продукция на хитовия мюзикъл "Звукът на музиката“. През 2020 г. те поставиха "Шрек“ по анимационния филм и книгата на Уилям Стайг с музика на Джанин Тезори. 

Сюжетът се основава на мемоарите на Мария фон Трап от 1949 г. "Историята на певците от семейство Трап“. 

Действието се развива в Австрия, в навечерието на Аншлуса през 1938 г. 

Мюзикълът разказва историята на Мария, която приема работа като гувернантка в голямо семейство, докато решава дали да стане монахиня. Тя се влюбва в децата и в крайна сметка в техния овдовял баща, капитан фон Трап. Наредено му е да приеме служба в германския флот, но той се противопоставя на нацистите. Той и Мария решават да избягат от Австрия с децата. 

Весела ДелчеваМного песни от мюзикъла се превръщат в стандарти, включително "Do-Re-Mi", "My Favorite Things", "Edelweiss", "Climb Ev'ry Mountain" и заглавната песен "The Sound of Music".

Премиерата на "Звукът на музиката" е на 9 януари със следващи дати 10, 16, 17, 30 и 31 януари. Ролите на седемте деца от семейство фон Трап се изпълняват от малките певци от вокалната група "Таласъмчета" на Димитър Костанцалиев. Диригенти са Игор Богданов и Светослав Лазаров.

Предпремиерно за мюзикъла на Ричард Роджърс и Оскар Хамърстайн в Софийската опера и балет разказват режисьорът Уест Хайлър и солистката Весела Делчева, на която е поверена ролята на главната героиня Мария.

Чуйте повече от звуковия файл.

Оригиналната продукция на Бродуей, с участието на Мери Мартин и Теодор Бикел, стартира през 1959 г. и спечели пет награди "Тони", включително за най-добър мюзикъл, от девет номинации. Първата лондонска постановка е в Palace Theatre през 1961 г. Оттогава до днес мюзикълът се радва на множество постановки по целия свят. Филмовата адаптация от 1965 г. с участието на Джули Андрюс и Кристофър Плъмър печели пет награди "Оскар", включително за най-добър филм. "Звукът на музиката" е и последният мюзикъл на тандема Роджърс и Хамърстайн, тъй като Хамърстайн умира девет месеца след премиерата на Бродуей. Двамата създават повече от 10 мюзикъла, сред които "Оклахома“, "Южният Пасифик“, "Кралят и аз“, "Пепеляшка“. За своите творби двамата печелят 37 награди Тони, 15 награди "Оскар", 2 награди "Пулицър", 2 награди "Еми" и 2 награди "Грами".


Снимки – Софийска опера и балет

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвременният танцов пърформанс "Опиат"

Съвременният танцов пърформанс "Опиат" е работа на младия актьор Михаил Бонев. Още в периода на обучението си той се вдъхновява от мотиви от историята на именития български поет Пейо Яворов. Първо неговата всепоглъщаща любов с Мина Тодорова, а впоследствие и турбулентния му брак с Лора Каравелов, които прерастват в идея за представление. През..

публикувано на 30.05.24 в 17:35

Нова изложба на Мариана Маринова

Експозицията е подредена в галерия "Интро" и се нарича "Фрагменти". Това по думите на Мария Ландова, която откри изложбата, са фрагментите от личния свят на художничката, свят, който "тя създава, както диша". Рисувани четири години, работите кореспондират със зрителя директно, като го увличат в космоса от цветове и скрити форми и присъствия...

публикувано на 30.05.24 в 16:15

Скулптурите на Павел Койчев гледат, приютяват и звучат

Навършиха се 20 години от основаването на софийската галерия "Ракурси". За да отбележи юбилея, галерията покани големия наш скулптор Павел Койчев да направи изложба, която беше открита преди два дни. А той е рожденик днес! Честит да е! Павел Койчев е избрал да покаже в експозицията свои ранни произведения от бронз от 1990-1991 година. Тези..

публикувано на 30.05.24 в 14:52
Зорница Маринкова, Ралица Туджаро и Венцеслав Димитров

Първи юни с Младежкия театър "Николай Бинев"

Младежкият театър "Николай Бинев" организира  детски празник за децата през уикенда като освен представленията в афиша, които зрителите ще могат да видят, ще има и ателиета с актьорите. Скоро театърът ще има и своята нова куклена сцена. А повече за това разказват актьорите Венцеслав Димитров, Зорница Маринкова и Ралица Туджаро в "Артефир".  "Празникът..

публикувано на 30.05.24 в 13:55