Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дестинация Хасково: Културно-историческите съкровища на града и региона

Снимка: haskovomuseum.com

Предаването "Terra култура" отвежда своите слушатели в Регионалния исторически музей - Хасково. Водач в пътешествието през културно-историческото наследство на Хасковска област е д-р Веселина Узунова, главен уредник на отдел "Най-нова история на България", автор на исторически публикации и сценарист на документалната поредица "Загадки и истории в музея".

В началото на разговора Узунова казва, че Историческият музей в града предлага богат фонд от артефакти за проявяващите интерес към различни исторически пластове – през антично минало и  етнографска колекция до експозиция на тема "Хасково и хасковци през ХХ век".

Музейният уредник споделя: "Нашата публика основно е от ученици, съвсем естествено и нормално. Ние сме особено горди, че успяхме да върнем учениците в музея." Узунова допълва, че за работещия музеен екип обратната връзка от страна на младите и техните учители е от голямо значение.

Гостът на предаването обяснява с доза съжаление, че засега туристическите компании не припознават Хасково и историческия му музей като дестинация в своите маршрути както поради липсата на реклама, така и заради неразвитата туристическа инфраструктура в града. За сметка на това музейният център в с. Александрово и прилежащата към него Александровска гробница са известни и в България, и в чужбина, разказва Узунова.

Узунова смята своите колеги и себе си за щастливи хора с чувство за мисия. "С колегите много рядко говорим за заплати и разочарование. По-скоро говорим за това какво можем да направим. Работим с въодушевление, с поглед към новото и иновативното", споделя тя.

Сценаристът на документалната поредица "Загадки и истории в музея" разказва повече и за този уникален за България проект.

В рамките на 10 епизода зрителите на документалната серия могат да се запознаят с 20 теми, свързани с някой конкретен експонат от експозиция в музея. Филмовият проект е осъществен чрез европейски финансов механизъм с партньор Исландия, допълва Узунова. Тя очертава и някои културно-исторически теми, които чрез възстановки, музика и изследователски подход ще бъдат представени в поредицата.

Една от темите, които сценаристът представя на слушателите, е озаглавена "Непокорните Шишмановци" и е посветена на известния хасковски род от XIX век. Къщата на Христодул Вълчев Шишманов, допринесъл за културно-просветните процеси в града, скоро ще бъде отворена за посетители след около 30 години затворено положение, споделя още Узунова.

Поредицата, която към момента се промотира през местната телевизия, ще бъде достъпна и за посетителите на Кирковото училище – още един обект, който предстои да бъде открит скоро, по думите на Узунова. За финал тя кани всички слушатели, които имат желание да се впуснат в едно пътешествие в миналото, да заповядат в Регионалния исторически музей - Хасково.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите разкази на пилота Йордан Колев

Разкази с 35 000 фута под крилата събира летецът и пилот Йордан Колев в новата си книга, озагалвена  "Двойното дъно на пилотския куфар".  Колев е известен на бълагрските читатели с пътеписа "От Рио до Кейптаун" и с романите "Лабиринт", "Пазителят и Кобрата" и "Кацането". "Човек си носи багажа навсякъде по света. В името на безопасността на..

публикувано на 11.05.24 в 11:09
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41

Нов превод на Шекспировата пиеса "Венецианският търговец"

Излезе нов превод на "Венецианският търговец" от проф. Александър Шурбанов. Луксозният том на пиесата на Уилям Шекспир вече е по книжарниците. Преводът е направен специално за постановката на режисьора Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов". Премиерата е след броени дни. "Венецианският търговец" е пиеса-приказка, създадена както от..

публикувано на 10.05.24 в 16:35