Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитекти от курса "Шайо" вдъхновяват с четири проекта за Видин

| обновено на 30.01.24 в 11:30
Архитектите от курса "Шайо" създадоха 4 проекта за Видин
Снимка: БТА

Четири екипа архитекти и четири проекта за нов живот и нови функции на забележителни паметници на културата във Видин: Османската отбранителна система, Военният клуб, Земеделската банка и Дизеловата електроцентрала. Проектите от семестриалното "Ателие Видин" бяха представени в Пловдив, където се провежда деветото издание на курса "Шайо" за опазване на недвижимото културно наследство, организиран от френската висша школа "Шайо" и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Дейността им е част от деветото издание на курса "Шайо" – специализирана програма за обучение на архитекти в областта на недвижимите културни ценности. Със защитата на проектите приключи шестмесечната работа на "Ателие Видин", фокус на третия семестър от специализираното обучение за архитекти. Неговата цел беше възпитаниците на курса да извървят като екипи целия процес – от изучаването на терен и документирането на обектите, анализа и синтеза до развиването на идеите, създаването на проектите и поставянето им в съвременния урбанистичен контекст.  

Преподавателите оцениха ателието като едно от най-успешните досега. За първи път проектите постигат не само учебни цели, а ще имат и практическо приложение благодарение на сътрудничеството на Община Видин, която планира инвестиции в своите паметници на културата.

За проектите, които представиха по време на "Ателие Видин", е разговорът в ефира на "Нашият ден" с арх. Петър Петров, директор на НИНКН. Той споделя, че участниците в ателието във Видин са поднесли невероятен разказ, свързан с техните проучвания в рамките на града и начина, по който предлагат да бъдат опазени и експонирани в средата, в която се намират.

По неговите думи тези обекти са били проучвани. Новото в случая е, че на базата на заснеманията, които са направени, колегите установяват, че системата не е видима. Не се усеща и не се разбира. Върху рова е изграден площад, портите са малко потънали и не са добре видими в градска среда. "Разхождайки се в града, няма да разберете какво е имало там", казва той.

Идеята на инициативата е да се върне обратно, с подходящите начини, усещането за онази "изключително значима отбранителна система".

В предаването арх. Петров разказва още, че курсът се провежда вече 23 години в България. Той акцентира върху това, че в случая думата "курс" е заблуждаваща и става въпрос за много сериозно академично обучение. 

23 години по-късно – как стоят нещата с обучените кадри у нас?

Според арх. Петър Петров има чувствителна промяна в настроенията, в усещанията и в отношението към наследството, тъй като опазването на наследството не може да бъде "мисия на един или двама души". "Това става с едно всеобщо разбиране, което се изгражда посредством образование", твърди той.

По неговите думи причината у нас да се неглижира културното наследство не е една. "От една страна, имаме много малка дистанция във времето, за да оценим това, което имаме. От друга, ние го разрушаваме, преди да разберем, че е ценно. На много места битува разбирането, че новото е по-добро от старото".

В разговора той сподели и как върви работата по изработването на атлас на недвижимите културни ценности у нас.

"Работа се извършва от един или двама души, нямаме повече ресурс. С техниката, която придобихме тази година, започваме обучение на малкото хора, с които разполагаме, за да можем да дигитализираме най-ценните обекти. Документирането им е от особена важност за последващото опазване. Започваме мониторинг, за да наблюдаваме тези обекти и да познаваме техните проблеми", казва той.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11

Разград посреща лятото с образователни игри в "Абритус"

Регионалният исторически музей в Разград кани всички деца да се включат в образователната програма "Приключения в Абритус". Инициативата се организира за трета поредна година и е насочена към учениците от първи до пети клас от лудогорския град и техните връстници, които ще са на гости в района през лятната ваканция. Заниманията ще се провеждат в..

публикувано на 01.07.24 в 09:36

Да получим пълни знания за лечебните растения – къде и как?

На 1 юли Православната църква чества деня на свети безсребреници Козма и Дамян, а в народния календар този празник е известен като свети Врач. Светите братя са наричани безсребърници, защото за своите лечебни услуги не искали нищо в замяна, освен да бъдат благочестиви християни. Култът към братята лечители е развит в Източната Римска империя, където се..

обновено на 01.07.24 в 09:30

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20