Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да получим пълни знания за лечебните растения – къде и как?

| обновено на 01.07.24 в 09:30
Снимка: pixabay

На 1 юли Православната църква чества деня на свети безсребреници Козма и Дамян, а в народния календар този празник е известен като свети Врач. Светите братя са наричани безсребърници, защото за своите лечебни услуги не искали нищо в замяна, освен да бъдат благочестиви християни. Култът към братята лечители е развит в Източната Римска империя, където се намира и техният гроб.

В народната традиция на 1 юли жените не работят. Те месят пити и ги раздават за здраве. Според поверията на този ден всеки лек отива, където трябва, рани се затварят, белези избледняват, счупеното зараства, удареното не боли, лошите думи не ловят, а добрите прихващат най-здраво и покълват. Този ден е особено почитан от знахарите, билкарите и баячките.

За билките и умението да ги събираме и използваме разказва Живко Момчев, организатор на хоби курс по билкарство, в ефира на "Нашият ден". Според него най-сантименталният празник за тях е Еньовден, който освен че е свързан с българския фолклор и специално с билкарите, е и денят, в който традиционно завършва курсът по билкарство.

"Тази година имахме много силен и успешен курс с много мотивирани участници. Успяхме да отбележим значителен прогрес в развитието на нашите курсисти. Забелязахме, че хората, идващи от различни професии, успяха да придобият пълни знания за лечебните растения", споделя Живко Момчев.

По време на курса участниците правят разходки по българските планини, за да могат да видят растенията в тяхната естествена среда. Особено важни са практическите занимания и теренните наблюдения. Курсът е свързан с доста пътувания из цяла България.

Сред лекторите има ботаници, химици и експерти по фармацевтична химия, кулинарен журналист, собственици на малки семейни фирми и представител на фирма за производство на домашна козметика. Курсът по билкарство се провежда всяка година и привлича все повече ентусиасти, желаещи да се запознаят с тайните на лечебните растения.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16