Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Признателността към Стамболов ще расте

Паметник на Стефан Стамболов в София
Снимка: БГНЕС

Стефан Стамболов, една ярка, но противоречива фигура в българската история до днес, е обект на все повече признание. Дали времето е причина за това? Той е роден преди вече цели 170 години, на 31 януари (по стар стил).

Как и откъде се взе този мъж, завоювал безспорно уважение и на световната политическа сцена? Какви са заслугите му за създаване на българската армия от т. нар. "земска войска"? Неизбежна или непростимо укорима е жестокостта му при разправата с политически противници?

Разговаряме с историците доцент Стефан Дечев от НБУ, Николай Поппетров от БАН и с историческия писател Николай Иванов. Стефан Дечев ни припомня амплитудите на общественото отношение към Стамболов и приживе, а особено след смъртта му до наши дни. Николай Поппетров обръща внимание на факта, че някои недотам демократични форми на управленска практика от Стамболов просто са нямали алтернатива, а Николай Иванов разкрива интересни факти от отношението на руската дипломация към Стамболов, както и защо за създаване на армията и укрепването на българската държавност е била нужна и известна принуда.

И тримата събеседници се обединяват около тезата, че уважението към държавник от такъв ранг ще расте с годините.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
остров Оушън кей

Шест карибски държави – на един дъх

Има два бързи начина да обиколите шест карибски държави – да слушате "Покана за пътуване" или да плавате с круизен кораб между островите. Изпълнителният директор на списание „Наш дом“ Петя Кръстева е от по-късметлиите. Неотдавна тя акостира в Колумбия, Ямайка, Аруба, Панама, Коста Рика и на един безлюден остров. Как да пропусна възможността да я..

публикувано на 19.05.24 в 15:05
Росен Гацин

Росен Гацин: С ателието по родословие ще предизвикам младите

Кодовете на идентичност са основата на генеалогията, наука, която се занимава с родословията, с произхода на човека, с родословните връзки, с наименованията на различните членове на фамилията и точно родословието и фамилните връзки. Кодовете на идентичност ни отличават като индивиди и като хора, заяви в предаването "Следобед за любопитните" гл...

публикувано на 17.05.24 в 13:34
доц. Мирослава Жипонова

Ден на очарованието на растенията

На 17-и май Биологическият факултет на СУ "Св. Климент Охридски" организира Ден на очарованието на растенията. Денят на очарованието на растенията е международна инициатива, която започва през 2012 г. и придобива все по-голямо световно признание. Организира се през две години и през 2022 г. са организирани над 800 събития, проведени в повече от 50..

публикувано на 17.05.24 в 07:50
„Обсадата на Севастопол“, картина на Франц Рубо

Кримската война: причини, събития, последици

На 17 май 1853 г. Диванът на Високата порта отхвърля ултиматума на Руската империя, поставен ѝ от специалния пратеник на Николай I княз Александър Меншиков. Причината е, че една от точките в документа се явява пряка намеса в дейността на османското правителство: Санкт Петербург иска да покровителства и дори да ръководи духовния живот на..

публикувано на 16.05.24 в 15:50

Между проблемите и решенията в здравеопазването у нас и по света

Така обобщихме разностранните теми, обсъждани по време на международната конференция с участието на лекари от Югоизточна Европа. В преките включвания от събитието поставихме акценти върху изготвения здравен анализ и коментар на обществените нагласи. Автор на тази част от дискусията, която коментирахме в студиото, бе проф. Андрей Кехайов, президент на..

публикувано на 15.05.24 в 14:35