Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Лолова със стихове на Робърт Бърнс в "Артефир"

На 10 февруари 2024 г. се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. По този повод продуцентска компания "АРТО плюс" ЕООД, съвместно със Сатиричен театър "Алеко Константинов", Българска национална филмотека, Филмотечно кино "Одеон" и издателство "Книгомания", организират Национална програма "Татяна Лолова на 90 години", която ще бъде представена в много градове в България и в няколко европейски столици – съобщи в "Артефир" Георги Тошев.

БНР се включва в честването на голямата актриса с нейни записи от Златния си фонд, които слушателите на "Артефир" също преоткриха.

Георги ТошевНа 10 февруари от 18,30 часа в любимото кино на Татяна Лолова "Одеон" ще бъде показан премиерно документалният филм "Последният спектакъл" с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Той събира архивни кадри и снимки – някои от които се показват публично за първи път, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса, както и за последните месеци от живота ѝ. Включени са и кадри от емблематични български филми, в които Лолова участва през годините.

В "Последният спектакъл" ще видим съпруга ѝ Светослав Светославов – Славе, актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьора Илиян Джевелеков, певеца Орлин Горанов, продуцента Игор Марковски и др.

Входът за събитието в кино "Одеон" на 10.02. (събота) 2024 г. от 18:30 че свободен. Зрителите ще бъдат настанявани до изчерпване на местата в салона, като предимство ще имат гостите с покана от организаторите.

"Филмът не изчерпва богатата биография на Татяна Лолова, а по-скоро показва нейната житейска философия, разказва за изпитанията и радостите по Пътя ѝ", споделя журналистът Георги Тошев.

Същата вечер след прожекцията на документалния филм ще бъде представена и новата книга "Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки" под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев и с логото на "Книгомания" – книга, специално подготвена за печат по повод годишнината. 

Идеята на томчето е всяка буква от азбуката да зададе тема, по която Татяна Лолова разказва земно и от сърце спомен, впечатление или личната си житейска философия за благодарността, глупостта, дързостта, забравата, любовта, мечтата, надеждата, театъра, усмивката, целувката, щастието.

"Таня обичаше да играе. Опитвам се да вървя по следите на живота ѝ, използвам формата на игра от букви и думи. Пъзел. Думи, които носят личния опит, емоционалния свят и красивия ум на една изключителна жена и актриса" – пише в предговора съставителят на книгата Георги Тошев. Димитрина Кюркчиева го покани за разговор в "Артефир".

Чуйте в звуковия файл разговора с Георги Тошев и Татяна Лолова чете стихове от Робърт Бърнс – Златен фонд на БНР.

Снимки – "АРТО плюс", "Книгомания", БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Зад кулисите" – магията на сценографията

За тайните на професията на сценографа и умението да рисуваш образи, картини и приказки на театралната сцена и на големия екран разказват младите сценографки Михаела Михайлова и Деница Николова. Двете са завършили Националната художествена академия в София. "Изисква храброст и смелост, за да покажеш собственото си изкуство. Това важи може би за..

публикувано на 13.05.24 в 08:06
арх. Здравец Хайтов

105-годишнината на Хайтов се отбелязва с поредица от филми и изложба

С прожекция на поредица от филми в кино "Одеон" и изложба илюстрации на "Диви разкази" започват инициативите по отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. Националното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" предложи на своите ученици да направят илюстрации по "Диви разкази", по идея на фондация "Памет". Предстоящата..

публикувано на 12.05.24 в 09:15

Летящите разкази на пилота Йордан Колев

Разкази с 35 000 фута под крилата събира летецът и пилот Йордан Колев в новата си книга, озаглавена  "Двойното дъно на пилотския куфар".  Колев е известен на българските читатели с пътеписа "От Рио до Кейптаун" и с романите "Лабиринт", "Пазителят и Кобрата" и "Кацането". "Човек си носи багажа навсякъде по света. В името на безопасността на..

публикувано на 11.05.24 в 11:09
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45