Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дамски форум": Мястото на жените в бизнеса у нас

Дискусията на тема "Силата на разнообразието"
Снимка: Дамски форум

Сдружение "Дамски форум" проведе трета по ред конференция под надслов "Силата на разнообразието: Да променим стереотипите". Сдружението има 15 години опит в подкрепата на жените в корпоративния свят и в него членуват над 150 жени, които заемат високи ръководни позиции или развиват успешно собствени компании. Сред специалните гости на конференцията бяха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и еврокомисарят по въпросите за равенството Хелена Дали. 

В "Нашият ден" гостуват три дами, които познават успеха, но и пътя, по който се стига до него. Диана Митева е председател на Управителния съвет на "Дамски форум", Диана Пазаитова е член на Съвета, а Светла Каишева е изпълнителен директор на организацията. След проведената конференция те разказват за целите на Сдружение "Дамски форум", дейността, политиките и визията за мястото на жената в бизнеса и обществения живот у нас.

Митева споделя целта, с която е създадена организацията – изграждане на мрежа за споделяне и обмен на ценни идеи и полезни практики между бизнес дамите, както и предаване на опита към младите момичета, прохождащи в бизнеса и обществения живот. Председателят на Управителния съвет на сдружението разказва, че през годините то е подкрепило и редица каузи и проекти, основно посветени на здравето и развитието на децата, образованието на младите хора, културата и изкуството.

 През 2019 година стартира първото национално проучване "Жените в корпоративна България", проведено съвместно със сп. "Икономист", като проучването е базирано на данни за най-големите български компании и измерва участието на жени в бордове на 300 най-големи компании в страната и 100 най-престижни финансови институции, разказва Митева. Проучването показва, че в бордовете на тези компании има 6 пъти повече мъже. В различните управленчески нива диспропорцията става огромна и не отговаря на съотношението в степените на образованост между жените и мъжете.

Пазаитова съобщава, че в тази връзка  "Дамски форум" стартира интересна, силно прагматична инициатива, свързана с изграждането на база данни за дами, които са подходящи да заемат изпълнителни и неизпълнителни позиции в корпоративния свят. Тя ще бъде съобразена със стриктни професионални критерии и ще представлява ценен инструмент за компаниите, които имат интерес да постигнат баланс на половете.

По думите на Каишева дамите в България са и борбени, и подготвени, но статистиката не е в тяхна полза: "В началото, когато започнахме тези проучвания, мислехме, че няма проблеми, особено в България. Но цифрите показват нещо различно, и то не само в бизнеса", казва тя и дава пример и с друга сфера – тази на образованието и науката. Около 80% от базовите позиции са жени, но колкото повече се изкачват нагоре в управленските позиции, техният брой драстично намалява, споделя статистиката Каишева.

Митева разказва: "От 2018 година работим и правим анализ какво отразяват тези цифри. Възприятието може да бъде едно от нашия кръг на интереси, от нашата индустрия, в която работим или имаме познания, но в същото време, когато се направи анализ, и то с международно признати институции, виждаме, че нещата стоят по друг начин. Искаме да работим, за да постигнем по-голяма приемственост в обществото за това как реалността да бъде доведена до най-добрите европейски практики.

Митева изразява гордостта на Сдружението от участието на Хелена Дали, която е първият досега европейски комисар по равенството. По време на конференцията тя е споделила ценен международен опит.

"Виждаме в момента каква е ситуацията, но гледаме напред. Искаме заедно и мъже, и жени да управляват компаниите съвместно, за да може да се подобри нашият живот.", казва Митева. Тя вярва, че разнообразните екипи водят до по-голяма производителност на труда. Това сочи и изследването на първата жена – носителка на Нобелова награда за икономика – проф. Клаудия Голдън.

Сдружение "Дамски форум" вече е член на Националния съвет по равнопоставеност между мъжете и жените към Министерски съвет. Подписало е и меморандум за сътрудничество с Министерство на труда и социалната политика, с което цели подпомагане на развитието на жените в корпоративния, средния и малкия бизнес, намаляване на разликата в заплащането и доходите, насърчаване на вземане на решения и преодоляване на стереотипите в различните сфери на обществения и икономическия живот. Министър Шалапатова е дала своето уверение, че държавата ще работи в тази посока.

Директива за квоти в управлението на компаниите трябва да бъде приета до края на годината. Директивата за равно заплащане, приета от ЕС през 2022, също трябва да бъде транспонирана в България.

Сдружение "Дамски форум" продължава активно да работи по проекти, които насърчават женското предприемачество, креативното мислене и иновациите.  

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Панагюрското златно съкровище отново е в родния си дом

От 9 август до 10 септември 2024 г. жителите и гостите на град Панагюрище отново ще имат възможността да се насладят на оригинала на Панагюрското златно съкровище. Това събитие, което е особено значимо за културния живот на града, ще покаже деветте съда от тракийския сервиз в тяхната пълна слава в залата-трезор на Историческия музей в Панагюрище...

обновено на 09.08.24 в 09:19

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05

Награди за предприемачество: Кои са новите герои на България?

Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази година. Целта на събитието е всяка година да отличава човек от екосистемата на стартъпите на база успеха, който е постигнал, и влиянието, което има за развитието на предприемаческата среда и..

обновено на 08.08.24 в 10:34

"Анонимни алкохолици": Наследството на д-р Робърт Холбрук Смит

В днешната рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" напомняме годишнината на един лекар – Робърт Холбрук Смит, познат още като д-р Боб, американски лекар и хирург, основал "Анонимни алкохолици". Роден на днешния 8 август през 1879 г., преди 145 години, д-р Боб е изправен пред сериозен проблем – той започва да пие още като ученик...

публикувано на 08.08.24 в 09:33

Мрежи за фронта и вино за мира: Българските общности в Одеска област

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" продължаваме с разказите на хората от Украйна в третата година от войната. Доротея Николова от Радио Варна разказва за плетенето на маскировъчни мрежи и богатите села в Одеска област. В Болград, в един сутерен в центъра на града, почти всеки ден за по няколко часа се събират българи и..

обновено на 07.08.24 в 11:20